E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture održala sastanak s posebnim izaslanicima za pitanja holokausta i predstavnicima Svjetske židovske organizacije za restituciju (WJRO)
15.3.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je u četvrtak 15. ožujka sastanak s posebnim izaslanikom SAD-a za pitanja holokausta Thomasom Yazdgerdijem.      
  

   
   Sastanku su prisustvovali veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman, posebni izaslanik za pitanja holokausta Države Izrael Dan Haezrachy te delegacija Svjetske židovske organizacije za restituciju, a uz ministricu su bili pomoćnici dr. sc. Iva Hraste Sočo i Davor Trupković, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, voditelj Odjela za dokumentaciju kulturne baštine Dražen Klinčić te viša stručna savjetnica Nevenka Adria Weissmann.

   Treći radni sastanak ministrice i posebnog izaslanika Yazdgerdija i suradnika potvrdio je angažman hrvatske strane u rješavanju otvorenih pitanja vezanih uz židovsko kulturno nasljeđe i holokaust. Ministrica Obuljen Koržinek izvijestila je izaslanstvo o svim aktivnostima koje je pokrenulo Ministarstvo kulture u svojoj domeni te o suradnji s drugim državnim i lokalnim institucijama vezano uz pitanja od posebnog interesa za židovsku zajednicu.   Posebni izaslanik Yazdgerdi pozitivno se osvrnuo na posjet iz ožujka 2017. godine, kada je zajedno s ministricom posjetio JUSP Jasenovac, te sastanak održan krajem kolovoza prošle godine, kao i aktivnosti koje je do sada poduzelo Ministarstvo kulture vezano uz očuvanje židovske kulturne baštine.

   Osim teme restitucije, na sastanku se razgovaralo o  pitanjima očuvanja i zaštite povijesnih židovskih groblja, komemoraciji žrtvama logora JUSP Jasenovac, utvrđivanju podrijetla umjetnina u baštinskim ustanovama te zaštiti i promidžbi kulturnog identiteta židovske manjine te očuvanja kulture sjećanja na povijesne židovske općine, a ministrica Obuljen Koržinek naglasila je važnost daljnje suradnje u zaštiti i očuvanju židovske kulturne baštine na području Hrvatske.
 
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a