E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježena 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića
18.3.2018. - Svečana akademija u prigodi obilježavanja 200. obljetnice rođenja hrvatskoga pjesnika Petra  Preradovića održana je u nedjelju, 18. ožujka 2018. godine, u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici, u organizaciji Centra za kulturu „Drago Britvić“ Pitomača i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. 


   
   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, istaknula je kako se svečanost obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića može s pravom smatrati jednim od ključnih događanja Europske godine kulturne baštine.

   Ministrica je istaknula i kako zavidan književni opus zauzima povlašteno mjesto u našoj kulturnoj baštini, nadodavši da je kao „najznačajniji pjesnik Hrvatskoga narodnog preporoda i prvo veliko pjesničko ime novije hrvatske književnosti, Petar Preradović svojim djelom utisnuo duboki pečat u hrvatski kulturni, ali i nacionalni identitet, a svojim ga je društvenim djelovanjem i sam bitno oblikovao.“

   „Njegove nas pjesme uče kako skrbiti o hrvatskom jeziku i jezičnoj baštini, kako njegovanjem jezika njegovati domoljublje i očuvati svijest o tome što smo i tko smo“, istaknula je ministrica naglasivši kako je cilj tijekom godine posvećene europskoj baštini ojačati svijest građana o tome da kulturna baština nema neki svoj autonoman život koji teče paralelno s našim, nego da je dio svakodnevice.

   Istaknula je i kako smo zahvaljujući baštini jedinstveni i različiti od drugih, dodavši kako „baština nije samo ono što smo naslijedili od prethodnih generacija nego smo i mi sami dužni stvarati nove vrijednosti, koje će jednoga dana budući naraštaji baštiniti kao svoje kulturno naslijeđe.“ 
  Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je ovo nacionalni događaj koji se održava u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam.

  Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića Vesna Bedeković, najavila je kako će se u povodu obilježavanja godišnjice do kraja godine održati cijeli niz akademskih i kulturnih događanja.

   Na svečanost obilježavanja 200. obljetnice rođenja govorili su i veliki meštar Braće Hrvatskoga Zmaja Nevio Šetić, redoviti profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Hrvatić, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a