E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obnovljen glavni oltar sotinske župne crkve Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana
21.3.2018. - U Europskoj godini kulturne baštine dovršeni su i predstavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnom oltaru u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana u utorak, 20. ožujka 2018. godine, u vukovarskom prigradskom naselju Sotin. 

Glavni oltar u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana vrijedan je kasnobarokni retabl i jedan od malobrojnih oltara izrađenih u tehnici štuko-mramora na području Hrvatske koji je kao i crkva stradao u Domovinskom ratu, a obnovljen je sredstvima Ministarstva kulture.


 
„Ovaj oltar je prekrasan biser vjere, umjetnosti i kulture i svaka krščanska zajednica s obzirom da se hrani s oltara, trudi se da im i crkva i oltar budu što ljepši. Oltar je izgrađen prije 250 godina i vidi se po njemu kolika je velika vjera bila u Sotinu kroz sve te godine", rekao je nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić. Po njegovim riječima, tijekom Domovinskog rada na području Đakovačke i osječke nadbiskupije razrušeno je ili teško oštećeno 27 župnih i 46 filijalnih crkava.

Konzervatorsko-restauratorske radove predstavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše podsjetivši kako je obnova oltara u sotinskoj crkvi trajala punih deset godina.
„S obzirom da je štukomramor  vrlo zahtjevan i da oltara rađenih tom tehnikom u Hrvatskoj ima jako malo, naišli smo tijekom obnoviteljskih radova na brojne probleme zbog kojih su ti radovi toliko i trajali", pojasnila je Pleše.

Na predstavljanju obnovljenog oltara, osim brojnih vjernika, bili i vukovarsko-srijemki župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je podsjetio kako je kulturna i sakralna baština u gradu Vukovaru  u agresiji 1919. gotovo u potpunosti uništena te treba biti zahvalan na obnovi svakog dijela te baštine. Nakon predstavljanja obnoviteljskih radova, oltar je blagoslovio nabiskup Đuro Hranić.

Župna crkva Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana barokizirana je kasnosrednjovjekovna građevina koja je tijekom pet stoljeća postojanja razarana i prepravljana tri puta. U agresiji na Hrvatsku 1991. crkva je teško stradala, glavni oltar na više mjesta oštećen, a drvena konstrukcija nagorena dok su kipovi sv. Joakima i Ane koji su nalazili na oltaru nestali.

Radovima, koji su s prekidima trajali od 2007. do 2018. godine, obuhvaćena je izrada nedostajuće drvene konstrukcije, polaganje podložne žbuke, nadomještanje sloja štukomramora različitih uzoraka na svim elementima oltarne arhitekture te izrada faksimila kipova. Navedene radove, kao i sva primijenjena tehnička i tehnološka rješenja koja su proizašla iz opsežnih istraživanja, proveli su djelatnici Odjela za štuko Hrvatskog restauratorskog zavoda. Na složenost radova upućuje i činjenica da se samo nekoliko srednjoeuropskih radionica bavi konzervatorsko-restauratorskim postupcima na umjetninama izvedenim navedenom tehnikom.  (MK/Hina)


>>> Brošura 'Sotin, glavni oltar crkve Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana'

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a