E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Međunarodna valorizacija vrijednog opusa Vjenceslava Richtera u Grazu
23.3.2018. - Retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera „Buntovnik s vizijom“ otvorena je u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine, u Neue Galerie Graz.  Riječ je o izložbi koja je krajem prošle godine bila predstavljena hrvatskoj publici u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu obilježavanja 100. obljetnice umjetnikova rođenja, a ovoga se puta, u nešto manjem opsegu predstavlja i austrijskoj. 

U svome je govoru na svečanom otvorenju izložbe pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, ovaj događaj pozicionirala u kontekst lani okončane Godine kulture 2017. Hrvatska – Austrija.

„Ovaj značajan prikaz umjetničkog stvaralaštva Vjenceslava Richtera, arhitekta, urbanista, slikara, crtača, grafičara, skulptora, scenografa, teoretičara dizajna i istraživača novih likovnih mogućnosti na raznim područjima oblikovanja, umnogome nastavlja geslo Godine kulture 2017. Hrvatska – Austrija „Zajedno u kulturi“.Time se nastavlja kreiranje bogatih i vrijednih kulturnih zbivanja u međusobnim odnosima naših dviju prijateljskih zemalja“, istaknula je pomoćnica ministrice, uz koju su na otvorenju prisustvovali i ravnatelj muzeja Universalmuseum Joanneum Wolfgang Muchitsch, ravnatelj Neue Galerie Peter Peep, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić. 

Autori izložbe Ein rebellischer Visionär su Vesna Meštrić (MSU Zagreb) i kustoski tim Günther Holler-Schuster i Gudrun Danzer (Neue Galerie Graz).

Arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo Vjenceslava Richtera (1917.–2002.) zauzima važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Richter je bio jedan od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma, te autor brojnih teorijskih tekstova o sinteznim pristupima u arhitekturi, urbanizmu i likovnosti kojima je postavio teorijsku i znanstvenu podlogu svojim projektima utemeljenima na interdisciplinarnom pristupu.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a