E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture uputila sućut povodom smrti akademika Josipa Vanište
25.3.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti povodom smrti akademika Josipa Vanište, istaknutoga hrvatskoga umjetnika, profesora na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dugogodišnjega člana Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, promicatelja avangarde i kulturnoga djelatnika.
  
"Svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim djelovanjem akademik Vaništa obilježio je više od sedam desetljeća hrvatskoga likovnog i kulturnog života. Samozatajnost, disciplina, asketska ogoljenost, sažimanje, lapidarnost i minimalizam temeljne su značajke Vaniština djela, ali i njegova života. Zanimanje za druge ljude, koje je uvijek pomno i ljudski slušao, rezultiralo je nizom antologijskih crteža/portreta suvremenika, poput Krleže, Ujevića, Lasića, Cesarića…
 
Vaništini prozni zapisi u njegovoj intimnoj autobiografskoj prozi savršeno korespondiraju s njegovim slikama. Ono što je doživljeno i ispričano ili naslikano pomno je stilizirano: kao da se umjetničkim iskazom uspostavlja druga stvarnost, novi red, povratak u poremećeni sklad. S malo riječi ili poteza puno reći – to polazi za rukom samo rijetkima.
 
Osobnim pričama i njihovom kulturno-povijesnom dimenzijom oblikuje duh vremena, duboko zadirući u kolektivnu memoriju svoga rodnog Karlovca, Zagreba, ali i u kulturnu povijest šire zajednice. Napuštajući nas, akademik Vaništa zauzima povlašteno mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti i kulturi koju je svojim djelovanjem artikulirao, ugrađujući u nju osobno iskustvo i vlastitu intimnu geografiju.
 
U ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime upućujem Vam izraze najdublje sućuti."
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a