E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture primila u posjet ministricu kulture Norveške Trine Skei Grande
26.3.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet ministricu kulture Kraljevine Norveške Trine Skei Grande u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine.    

U pratnji ministrice Grande bila je norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto i norveški redatelj i ravnatelj Det Norske Teatret Eria Ulfsby, a uz ministricu Obuljen Koržinek pomoćnica dr. sc. Iva Hraste Sočo, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč. 


    
Povod sastanka bilo je veliki suradnički projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Det Norske Teatret u Oslu, osmišljen kao dio istraživanja Europske kazališne konvencije, koji će rezultirati dvama dramskim premijerama: Peer Gynt Henrika Ibsena, u režiji Erika Ulfsbyja bit će postavljen u HNK Zagreb 20. travnja 2018. godine, a Kraljevo Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana u Det Norske Teatret 26. travnja 2018. godine u Oslu.

Ministrica Obuljen Koržinek i ministrica Skei Grande razgovarale su o dosadašnjoj suradnji i izrazile zadovoljstvo radi pripreme ovog projekta, jednog od najvećih kulturnih projekata između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške do sada. Ministrice su potvrdile spremnost za daljnju suradnju, istaknuvši kao primjer poticanje književnih prijevoda koji su posebno važni za tzv. male jezike. S obzirom da se u većini slučajeva potiču prijevodi suvremenih pisaca, novi prijevod klasika hrvatske i norveške literature koji se pripremaju za izvedbu u Zagrebu i Oslu, a koje će sufinancirati ova Ministarstva, bit će odlična prilika za novi uvid u klasičnu hrvatsku i norvešku literaturu te dobar temelj za daljnji zamah suradnje.  Ministrica Skei Grande istaknula je i kako je Hrvatska jedna od omiljenih norveških turističkih destinacija te da se turistički interes i potencijal treba iskoristiti kako bi se potaknula suradnja i u drugim područjima, a ministrica Obuljen Koržinek navela je kako, iako Norveška ne potpisuje formalne programe suradnje, interes hrvatske javnosti za norvešku kulturu stalno raste, posebno u području književnosti i glazbe.

Ministrica Obuljen Koržinek na kraju sastanka pozvala je ministricu Skei Grande i u službeni posjet Hrvatskoj za vrijeme održavanja svečane premijere Peera Gynta u travnju, na čemu je ministrica Skei Grande zahvalila te uzvratila pozivom ministrici Obuljen Koržinek na premijeru Kraljeva.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a