E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana 4. ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe
4.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na 4. ministarskoj konferenciji Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe (CoMOCoSEE), koja se 3. i 4. travnja 2018. godine održala u Sarajevu pod predsjedanjem Bosne i Hercegovine. 
  
FOTO: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Četvrta ministarska konferencija, pod temom Jačanje kulture za održivi razvoj, okupila je ministre kulture i visoke predstavnike ministarstava zemalja članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe. Uz ministricu Obuljen Koržinek na konferenciji su sudjelovali ministri kulture Bugarske, Grčke, Slovenije, Makedonije, visoki dužnosnici ministarstava kulture Albanije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske te predstavnici UNESCO-a, Vijeća Europe i Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem otvorio ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović podsjećajući na ministarsku konferenciju koja se 2004. godine održala u Mostaru kao i na sastanke koji su uslijedili te potvrdili Savjet ministara kulture jugoistočne Europe kao vrijednu multilateralnu inicijativu za poboljšanje suradnje u području kulture.

FOTO: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svom se obraćanju osvrnula na regionalnu suradnju i kulturnu razmjenu u svim područjima umjetnosti uključujući poticanje književnih prijevoda, suradnju muzeja, poticanje koprodukcija u svim područjima kulturnih i kreativnih industrija, a posebno u audiovizualnim djelatnostima i zaštite kulturne baštine. U Europskoj godini kulturne baštine iz mnoštva programa ministrica kulture izdvojila je Koordinacijski sastanak zemalja koje su Mediteransku prehranu upisale na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva u Starom Gradu Hvaru u lipnju 2017. godine, konferenciju Najbolji u baštini koja se u rujnu održava u Dubrovniku i međunarodnu konferenciju Podvodna baština u Europi danas koje će se održati u Zadru u listopadu 2018. godine u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju.

Ministrica se osvrnula i na nedavni uspješan nastup hrvatskih književnika na sajmu knjiga u Leipzigu koji je realiziran kroz regionalnu suradnju u okviru književne mreže Traduki i Foruma Slavenskih kultura. Istaknula je kako je i u području izdavaštva i u području audiovizualnih djelatnosti vrlo važno sufinanciranje kulture putem programa Kreativna Europa Europske unije, kojima se sufinanciraju književni prijevodi, europski projekti suradnje, ove godine osobito programi vezani uz obilježavane Europske godine kulturne baštine te projekti u okviru europskih mreža i europskih platformi. Poseban prioritet je i projekt Rijeka EPK2020 koje priprema grad Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

FOTO: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako u kulturnoj suradnji u regiji još uvijek postoje neka otvorena pitanja, a među njima su svakako povrat kulturnih dobara. Naglasila je kako je iznimno važno da se procesi sukcesije i restitucije među zemljama članicama Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe ubrzaju i privedu kraju u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorima i konvencijama te bilateralnim sporazumima i protokolima.

Na sastanku je usvojena Zajednička izjava ministara kulture jugoistočne Europe o unapređenju kulture za održivi razvoj kojom je iskazana namjeru jačanja kulturne suradnje i razmjene između zemalja članica CoMoCoSEE-ja, kao i namjera suradnje na kulturnim politikama u okviru europskih integracija.

Po završetku konferencije Bosna i Hercegovina predala je jednogodišnje predsjedanje CoMoCoSEE-om Republici Bugarskoj. Ministar kulture Republike Bugarske Boil Banov preuzeo je predsjedanje te rekao kako će Bugarska u godini svoga predsjedanja nastojati pronaći mehanizme i načine da Savjet ministara kulture jugoistočne Europe poveća svoj administrativni kapacitet i iznađe sredstva za ostvarivanje zajedničkih projekata kako bi implementacija konkretnih zajedničkih projekata suradnje iskazana u Zajedničkoj izjavi bila moguća.Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a