E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljene četiri nove stipendistice prestižnog programa „Za žene u znanosti“
7.4.2018. - Svečana dodjela stipendija dvanaestog po redu L'Oréal - UNESCO-ova Nacionalnoga programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ održana je u četvrtak, 5. travnja 2018. godine, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.   

   

Andrea Bistrović (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Antonela Blažeković (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Maria Brbić (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) te Martina Požar (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu i Sveučilište Sorbonne, Faculté des Sciences u Parizu (bivše Sveučilište Pierre et Marie Curie)) nove su stipendistice dvanaestog po redu L'Oréal-UNESCO-ova  Nacionalnoga programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. 
    
L´Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture kroz ovaj program stipendiranja na nacionalnoj razini podržali su sveukupno 46 izvanredne mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, dodijelivši im pojedinačne stipendije u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Tijekom godina ova je stipendija postala vrijedno međunarodno priznanje, a stipendistice odabiru renomirani znanstvenici, članovi Izbornog povjerenstva kojeg čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković, na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem.


   
Akademik Kusić rekao je kako su se „četiri mlade znanstvenice koje smo odabrali i nagradili stipendijama istaknule svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u različitim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Iznimno sam ponosan što već dvanaestu godinu za redom imamo priliku nagraditi mlade nade hrvatske znanosti te se nadam da će stipendija koju dodjeljuju L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture ostvariti zajednički cilj svih nas te biti poticaj mnogim mladim djevojkama da upišu fakultete prirodnih i biotehnoloških znanosti te da se i nakon završenog fakulteta nastave i dalje educirati na polju znanosti“.
    
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su ovogodišnje stipendije dodijeljene iznimnim mladim stručnjakinjama koje će biti ponos hrvatske znanosti i velika motivacija svim drugim mladim ženama koje odaberu put znanosti kao svoj profesionalni put. Istaknula je i kako se  Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture zalažu „među ostalim i da Hrvatska bude zemlja znanja, ali i zemlja ravnopravnosti, kako u znanosti, tako i u drugim aspektima društva. Stoga mi je osobno, ali i u ime Ministarstva kulture veliko zadovoljstvo što će večerašnje laureatkinje diljem svijeta među kolegama i kolegicama i u svjetskoj akademskog zajednici moći promicati hrvatske matične institucije na kojima su stasale i stjecale svoja iznimna znanja. Tako će izravno sudjelovati i u kulturnoj promociji Hrvatske po svijetu".

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a