E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvaranjem izložbi obilježena 120. obljetnice rođenja Ante Topića Mimare
7.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbe "Ante Topić Mimara - Donatorstvo kao sudbina" i "Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Stossmayerovoj galeriji starih majstora" u subotu, 7. travnja 2018. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu, koje su postavljene u prigodi 120. obljetnice Mimarina rođenja.
 
FOTO: HINA

Otvarajući izložbe ministrica je istaknula kako su obljetnice uvijek pravi trenutak da se prisjetimo važnih kulturnih ličnosti i povijesnih trenutaka, da se sagledaju postignuća, predstavi rad, ali i najave neki novi projekti i ciljevi.

Istaknula je kako je obljetnica Mimarina rođenja prigoda da se javnosti približi njegovo djelo. „Današnje obilježavanje 120. obljetnice rođenja Ante Topića Mimare, svjetski poznatog kolekcionara umjetnina, prigoda je da se prisjetimo svega što smo od njega naslijedili, ali i da nove generacije publike upoznamo sa svim aspektima njegovog životnog puta i cilja – čovjeka koji je od slikara, restauratora, kolekcionara postao veliki donator zbirke svjetske važnosti“, naglasila je ministrica.

Ministrica je nadodala i kako se prisjećamo čovjeka koji je na toliko razina zadužio hrvatsku kulturu, nadodavši kako „sve što Muzej Mimara danas utjelovljuje bila je upravo vizija Ante Topića Mimare koja je u njegovim riječima ostala trajno upisana i koju uvijek iznova treba ponavljati: Otvaranjem Muzeja moje će srce biti ispunjeno neizmjernom radošću zbog ostvarenja mojeg životnog cilja i ispunjenja duga prema domovini i hrvatskom narodu."

FOTO: HINA

Ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan podsjetila je kako je Ante Topić Mimara svoju donatorsku nakanu očitovao još 1948. darovavši Strossmayerovoj galeriji starih majstora u Zagrebu zbirku od 84 djela.

Apsolutno ostvarenje njegove vizije i životnog cilja kojemu su vodili svi rukavci njegova burnog životnog puta jest otvorenje Muzeja Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara, rekla je dodavši kako je Muzej utemeljen na osnovi ugovora o darovanju iz 1973., a dodatkom donaciji iz 1986. Mimara je proširio zbirku s još tisuću djela, tako da ona ukupno ima 3750 djela. Obljetnice su, kazala je, uvijek povod da obnovimo sjećanja na djelo i životni put značajnih ličnosti.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić ustvrdio je kako je odluka Ante Topića Mimare o osnivanju muzeja bila potaknuta sjećanjem na J. J. Strossmayera, koji je s istim namjerama, ali stotinjak godina prije njega, u svome povijesnom poslanju izgradnje moderne hrvatske nacije, također darovao zbirku starih majstora HAZU. Mimara je, smatra Kusić, iskazao poštovanje prema Strossmayerovu djelu obogativši njegovu Akademiji darovanu zbirku - već znatno prije osnivanja Muzeja Mimara - s 80-ak slika i skulptura europskih starih majstora.

FOTO: HINA

Umjetnine iz Mimarine donacije izložene su u stalnom postavu Strossmayerove galerije starih majstora ne samo zbog njihove umjetničke vrijednosti, nego i zbog poštovanja i zahvalnosti što ih donatoru Anti Topiću Mimari želimo izraziti još jedanput - u povodu 120. obljetnice njegova rođenja, rekao je Kusić.

Upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU Borivoj Popovčak naglasio je kako je na ovoj izložbi u povodu 120. obljetnice rođenja Ante Topića Mimare predstavljeno 25 slika iz njegove donacije Strossmayerovoj galeriji. Pronalaženje novoga komparativnog materijala, proučavanje djela pojedinih slikara rezultiralo je novim atribucijskim rješenjima i pomacima vezanima za ta djela iz Mimarine donacije, rekao je dodavši kako to nije umanjilo značaj umjetnina. 

Ante Topić Mimara rođen je u Korušcima 1898., a preminuo u Zagrebu 1987. godine. Bio je slikar, restaurator i kolekcionar. (MK/Hina)Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a