E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture uputila sućut povodom smrti Božidara Smiljanića
8.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti povodom smrti iznimnog hrvatskog filmskog i kazališnog umjetnika, pisca, producenta i glumca gospodina Božidara Smiljanića.   

"Svojim svestranim umjetničkim radom gospodin Božidar Smiljanić ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj filmskoj i kazališnoj umjetnosti. Više je od osamdeset njegovih antologijskih filmskih uloga, od uloge u filmu Branka Bauera Sinji galeb kojeg je snimio sa samo 16 godina pa sve do potresne i snažne interpretacije Hrvoja Kralja u Ustavu Republike Hrvatske Rajka Grlića. U svakoj je svojoj filmskoj ulozi Božidar Smiljanić, uz neizmjeran talent i umijeće, iskazivao mentalnu snagu i čvrstoću duha, smirenost i odrješitost koju je filmska kamera izvrsno prepoznavala, a redatelji i kolege s kojima je surađivao voljeli i cijenili.

U kazalištu je Smiljanić ostvario više od sto iznimnih uloga, prvenstveno na repertoaru Dramskoga kazališta Gavella i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tijekom gotovo šezdeset godina duge i bogate glumačke karijere snimio je mnogo stranih koprodukcija; svojim je interpretativno bogatim glasom hrvatskim gledateljima približio mnogo likova u animiranim filmovima, a brojne su i uloge u televizijskim serijama po kojima ćemo ga trajno pamtiti.

Božidar Smiljanić bio je veliki glumac, pisac i umjetnik i laureat najznačajnije hrvatske nagrade za kulturu Vladimir Nazor za životno djelo. Svojim je umjetničkim djelovanjem, pedagoškim radom na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, književnim, esejističkim i teorijskim djelima ostavio filmskoj i kazališnoj umjetnosti i cjelokupnoj hrvatskoj kulturi značajan doprinos, na čemu mu dugujmo duboku i iskrenu zahvalnost."
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a