E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture i mađarski ministar ljudskih resursa zajednički otvaraju izložbu Rippl Ronai
20.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar ljudskih resursa dr. sc. Zoltán Balog zajednički su danas u Modernoj galeriji svečano otvorili izložbu Rippl-Ronai – prvi majstor mađarskoga modernog slikarstva koja se priređuje u okviru međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Otvorenje je održano dan nakon ministričina posjeta Pečuhu, gdje je na poziv ministra Baloga nazočila otvorenju obnovljenog Hrvatskog kazališta.

„Izložba „József Rippl - Rónai – prvi majstor mađarskog modernog slikarstva“ još je jedan dokaz međudržavne suradnje koju Ministarstvo kulture podržava i potiče.

Uspostavljene kulturne i umjetničke spone ostaju trajna poveznica i inspiracija za buduće suradničke projekte, koji će, baš kao i ova izložba, biti posvećeni promociji i valorizaciji kulturnih i umjetničkih vrijednosti u suvremenom okruženju, produbljivanju dijaloga i snažnijoj međudržavnoj povezanosti”, istaknula je u svome govoru ministrica, dodavši kako je ovaj projekt važan korak u promicanju umjetničkog stvaralaštva moderne umjetnosti i dovođenju hrvatskog stvaralaštva u vezu s istodobnim europskim umjetničkim kretanjima i senzibilitetima.„Osobito mi je drago što će hrvatska publika po prvi put imati priliku upoznati inovativan duh ovog izuzetnog umjetnika posvećenog eksperimentu i potrazi za novim stilovima. Da je podjednako plodonosno stvarao u slikarstvu, grafici i primijenjenoj umjetnosti, vidljivo je u osamdesetak izloženih antologijskih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa muzeja Rippl Rónai”, napomenula je ministrica.
  
Mađarski ministar ljudskih resursa Zoltán Balog istaknuo je kako si „možemo međusobno predstaviti gospodarsku situaciju, govoriti o dostignućima, usporediti vojnu moć, broj sunčanih sati godišnje ili duljinu obale, ali pravo približavanje se zbiva preko kulture".Izrazio je  zadovoljstvo što suradnja s hrvatskom ministricom kulture predstavlja uzor mađarsko-hrvatske suradnje. 

Otvorenju je nazočio i Veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. József Zoltán Magyar, gradonačenik Kaposvára Károly Szita, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu János Dezső i Ábrahám Levente, ravnatelj muzeja Rippl-Ronai u Kaposváru uz čiju je suradnju i realiziran ovaj projekt.Izložba u autorskoj koncepciji Melinde Géger, Jánosa Horvátha i ravnateljice Moderne galerije Biserke Rauter-Plančić predstavlja više od sedamdeset antologijskih umjetnikovih djela, uljanih slika i pastela iz fundusa toga muzeja.

Djela Józsefa Rippl – Rónaija, jednog od najznačajnijih mađarskih umjetnika iz razdoblja likovne moderne uvrštena su i na izložbu Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe u bečkom Belvedereu. Na istoj izložbi izložena su i djela hrvatskih likovnih velikana Milivoja Uzelca, Autoportret pred barom, 1923., i Vilka Gecana, Cinik, 1921., iz fundusa zagrebačke Moderne galerije.U sklopu dvodnevne bilateralne suradnje, uoči otvorenja izložbe održan je radni sastanak u Ministarstvu kulture, na kojemu su ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i mađarski ministar ljudskih potencijala Zoltán Balog razgovarali o namjeri obnove programa suradnje. U tijeku sastanka bilo je razgovora o kulturnoj suradnji između dviju susjednih i prijateljskih zemalja koja je na vrlo visokoj razini te je razmjena između hrvatskih i mađarskih umjetnika i institucija vrlo sadržajna i dinamična.

Budući da krajem 2018. godine istječe važenje Programa suradnje u području kulture između dva ministarstva, razgovaralo se o obnovi ovog novog krovnog dokumenta.Isto tako su započeti razgovori o zajedničkim projektima koji bi još više povezali hrvatske i mađarske stručnjake, a za njih je iskazan snažan interes s jedne i s druge strane. Njihova realizacija planira se u drugoj polovici ove i tijekom sljedeće dvije godine u području likovne umjetnosti.

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a