E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvorena Noć knjige
23.4.2018. - Sedma po redu manifestacija Noć knjige svečano je otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz sudjelovanje ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, izaslanice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. 

  
U pozdravnom govoru ministrica kulture čestitala je svim autorima, urednicima, prevoditeljima, kritičarima, knjižničarima, knjižarima, nakladnicima, a iznad svega čitateljima – Dan hrvatske knjige, obilježen u nedjelju 22. travnja, kao i Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja.


„To su dva iznimno važna datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti na koje se naslanja i današnja manifestacija – dovršetak Judite (1501. godine), prvoga umjetničkog epa spjevanog na hrvatskome jeziku, djela koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti te dan smrti (1616.) svjetskih književnih velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea“, rekla je ministrica. Podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci Vlada usvojila Nacionalnu strategiju poticanja čitanja čije je donošenje najavljeno na prošlogodišnjem izdanju Noći knjige. Najavila je i da će do kraja ove godine biti raspisan i poseban natječaj iz sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjen upravo provedbi dijela mjera iz Akcijskog plana Strategije za poticanje čitanja.


 
Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako je poticanje kulture čitanja, što je glavni cilj Noći knjige, izuzetno važno i za razvoj sustava obrazovanja teu sklopu kurikularne reforme. „Trebamo poticati naše učenike, studente, da čitaju i da čitaju ono što će im promijeniti život na bolje, bez obzira je li to u profesionalnom smislu ili da razumiju i kritički promišljaju svijet oko sebe ili jednostavno zato da budu plemeniti i da razviju svoj potencijal", kazala je Divjak, napomenuvši kako joj je osobito drago što je Ministarstvo Znanosti i obrazovanja ove godine značajno povećalo izdvajanje iz proračuna za opremu školskih knjižnica, te s 12 milijuna kuna posebno financira znanstvenu knjigu.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tatijana Petrić istaknula kako se važnost i značaj te manifestacije očituje i u kontinuiranom rastu broja sudionika. 
"Broj uključenih raste iz godine u godinu, a s njima i naš optimizam kad su u pitanju knjige i čitanje. Naši su pogledi usmjereni prema budućnosti. Zamišljamo je kao mjesto i vrijeme u kojemu će svi rado posezati za knjigom, u kojemu će knjiga biti dostupna svakome. Danas ćemo barem na trenutak živjeti takvu budućnost", poručila je Petrić.

Simboličnim odbrojavanjem i lansiranjem rakete napravljene od knjiga, Noć knjige 2018. inaugurirao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić, poručivši kako je to simboličan način da se pokaže gdje bi htjeli naše društvo vidjetiu budućnosti. U sklopu svečanosti otvorenja, predstavljeni su i rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, objavljeni rezultatilikovnoga natječaja za djecu „Ubaci knjigu u vremenski stroj!", koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjigi otvorena izložba „Ugovor iz Marakeša: zašto je važan“.Ovom izložbom, koja je plod suradnje Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ukazuje se na važnost primjene Ugovora iz Marakeša u Republici Hrvatskoj za osobe koje su slijepe i slabovidne i za one koje imaju teškoće u čitanju standardnog (crnog) tiska.

Noć knjige 2018. održava se u čak 284 grada i mjesta diljem Hrvatske, u njoj sudjeluje više od 625 knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara i drugih sudionika, koji su pripremili preko 1130 programa i akcija na zajedničku temu „Budućnost knjige“. (MK/Hina)

  

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a