E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Počeli 28. Marulićevi dani
21.4.2018. - Dodjelom nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku u 2017. godini, i izvođenjem drame "Ol' smo za jedan dan" u subotu, 21.travnja 2018. godine, na pozornici splitskog HNK-a počeo je Festival hrvatske drame 28. Marulićevi dani.

FOTO: Hina

Prvonagrađena je Una Vizek za dramski tekst "Ja od jutra nisam stao," drugonagrađena je Vedrana Vrhovnik za dramu "Snijeg" dok su treću nagradu podijelili Dino Pešut za dramu "Olympia stadion" i Elvis Bošnjak za dramski tekst "Usidrene".

Otvarajući ovogodišnje Marulićeve dane pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula je kako dodjelom nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstvo kulture daje doprinos razvoju hrvatskog kazališnog stvaralaštva.

FOTO: Hina

"U predstojećim festivalskim danima splitskoj će se publici predstaviti odabrani naslovi vrhunske kazališne estetike nastali na predlošku hrvatskih dramskih pisaca," rekla je Hraste Sočo, dodavši kako je zadovoljstvo primijetiti "raznolikost, aktualnost i kvalitetu kako hrvatskog dramskog stvaralaštva tako i scenskih uprizorenja u svim sastavnicama kazališnog čina".

Na ovogodišnjim Marulićevim danima publika će imati priliku vidjeti 12 predstava u službenoj konkurenciji kazališta iz Hrvatske, BiH i Mađarske. Intendant splitskog HNK Goran Golovko je obraćajući se nazočnim na svečanosti otvaranja festivala istaknuo kako će na njemu sudjelovati više od 220 umjetnika u kulturnih djelatnika što je, po njegovim riječima, najbrojniji festival u 28-godišnjoj povijesti "Marulićevih dana. Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović je istaknula kako će Splićani u sljedećih sedam dana, tijekom trajanja ovog festivala, uživati u kulturi.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade „Marin Držić“ dramska glumica Branka Cvitković, pročitala je obrazloženja. 

FOTO: Hina

Dobitnica prve nagrade "Marin Držić" Una Vizek je zahvaljujući u ime svih laureata istaknula je kako su nagrade "Marin Držić" iznimno važne za suvremene dramske pisce."Ove nagrade nama piscima znače sve jer ako ne dobijete nagrade, tekstovi se ne čitaju. Zamolila bih kazališta da čitaju sve tekstove a ne samo nagrađene, jer ih im sjajnih," poručila je Vizek.

„Za drugonagrađeni tekst Vedrane Vrhovnik "Snijeg" obrazloženo je kako je to drama "istinskih ispovijesti raspadajućih obitelji na temu neostvarenja vlastitog potomstva", a snijeg se u metaforičnom smislu definira "kao prostor čišćenja".

Za trećenagrađenu dramu "Olimpya stadion" obrazloženo je kako u njoj autor Dino Pešut "problematizira nasilje u različitim oblicima", dok je za također trećenagrađeni dramski tekst Elvisa Bošnjaka "Usidrene" istaknuto da tematizira težak život na otocima, posebice žena koje se "usidrene na vječno čekanje muškaraca koji napuštaju škoje odlazeći na more u pečalbu".

Po otvaranju ovogodišnjih Marulićevih dana kao prvu predstavu u službenoj festivalskoj konkurenciji Drama HNK Split izvela je dramu "Ol' smo za jedan dan" nastalu na temelju novela Marka Uvodića, amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što nazivamo duhom grada. Autor adaptacije i redatelj predstave je Trpimir Jurkić. (MK/Hina)

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a