E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade
24.4.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava nositeljima projekata sufinanciranih putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade, u utorak, 24. travnja 2018. godine, na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.  Za financiranje je odabrano ukupno 11 projekata čiji su uspješni nositelji Pučko otvoreno učilište Ogulin, Labin Art Express XXI, Studio Pangolin, Udruga marketinških aktivnosti LIMA, Kazalište Mala scena, Kulturno prosvjetno društvo "Sloga" Pakrac, Savez udruga Rojca, Udruga za ruralni turizam "Đola", Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić", Kreativni sindikat te Drugo more.

Javni poziv Umjetnost i kultura za mlade proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba u RH, a posebno onih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima."Osim što je riječ o projektima koji upućuju na visoku razinu kreativnosti i inovativnosti predlagatelja, a uključuju veoma različite tipove kulturno-umjetničkih aktivnosti, u njima će aktivno participirati više od tisuću mladih osoba, među kojima je značajan broj osoba s invaliditetom, nezaposlenih osoba, pripadnika nacionalnih manjina i korisnika socijalne skrbi", istaknula je ministrica, napominjući kako će se aktivnosti odabranih projekata provoditi u različitim hrvatskim županijama, a obuhvatit će sve – od dalmatinskih otoka preko središnje Hrvatske do istočnih dijelova Slavonije.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog Poziva iznosio je 18 milijuna kuna, a za projektne prijedloge u prvoj financijskoj omotnici za skupinu aktivnosti C, kojom se financira priprema, produkcija i provedba kulturnih i umjetničkih programa, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna. Od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.Ministarstvo kulture je dosad iz Europskog socijalnog fonda objavilo i pozive „Umjetnost i kultura 54+“ te „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“, no ovaj namijenjen umjetnosti i kulturi za mlade privukao je najveće zanimanje prijavitelja - zaprimljeno je ukupno 328 projektnih prijava.

Ministrica je uputila zahvalu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva na podršci tijekom pripreme i provedbe Poziva. Najavila je da će Ministarstvo kulture, potaknuto velikim interesom za ovaj natječaj, u prosincu ove godine raspisati još jedan Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava 'Umjetnost i kultura za mlade', ukupnog iznosa od 25 milijuna kuna.Zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan čestitao je uspješnim prijaviteljima i istaknuo da će, po pitanju financiranja civilnog društva ova godina biti jedna od najboljih, na inicijativu Ministarstva kulture. "Predviđeno je više od 100 milijuna kuna ulaganja samo u projekte koji će kroz kulturu uključivati i socijalni dijalog i ostale uz to povezane teme", poručio je Luka Bogdan.

Multimedijalni umjetnik i filmski producent Igor Grubić iz Kreativnog sindikata zahvalio je na podršci u ime svih nositelja projekata.

“Ovaj je natječaj izuzetno dobrodošao jer pridonosi decentralizaciji, budući će većina programa biti realizirana izvan regije Zagreba, a također se obraća mladima koji imaju odlične ideje i dobre projekte, ali se ne uspijevaju probiti do kanala financiranja jer ih zauzimaju pozicije već etabliranih umjetnika. Taj projekt omogućuje suradnju s njima kroz kreativan i konstruktivan pristup", zaključio je Grubić.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a