E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Dodijeljene jubilarne pedesete Nagrade „Grigor Vitez"
24.4.2018. - Dodjelom nagrada „Grigor Vitez“ za 2017. godinu obilježena je 50. obljetnica književne nagrade za dječju književnost u utorak, 24. travnja 2018. godine. Nagrada za književni tekst za djecu uručena je Vladi Raiću za roman „Mačak s četvrtog kata“  u izdanju zagrebačkoga nakladnika HDKDM, a nagrada za književni tekst za mladež Neni Lončar za roman „Sve o Evi: vodič za sanjare“ u izdanju IIbis grafike iz Zagreba.


FOTO: HINA

Svečanom uručenju nagrada Grigor Vitez za 2017. godinu nazočila je i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula važnost ove književne nagrade koja nagrađuje knjige i ilustracije namijenjene djeci. „Djeca kojoj se čita i koja čitaju brže uče, potiče im se mašta, pamćenje, kreativnost, obogaćuje govor i razvija ljubav prema knjizi. Drugim riječima, slikovnice i knjige za djecu pomažu djeci da jednog dana postanu dobri ljudi“, rekla je ministrica.

FOTO: HINA

Ministrica je, zahvalivši svim dosadašnjim i ovogodišnjim dobitnicima koji su obogatili mnoga djetinjstva, naglasila i kako Ministarstvo kulture posebnu pozornost posvećuje programima za djecu i mlade. Istaknula je programe kao što su Ruksak pun kulture i Razvoj publike te podsjetila na donošenje Nacionalne strategije poticanja čitanja koja velikim svojim dijelom obuhvaća djecu i mlade i njihovo čitateljsko odrastanje kao jedan od ključnih ciljeva razvoja kulture.
 
FOTO: HINA
 
Nagradu za ilustraciju za mlađu dob djece dobila je Dubravka Kolanović za autorsku slikovnicu "Čarolija zagrljaja" u izdanju zagrebačkoga Sipara. Manuel Šumberac dobio je nagradu za ilustraciju za stariju dob djece u knjizi “Jura i kuckalo protiv dosade” u nakladi Profil knjige iz Zagreba.

Pohvalu nagrade „Grigor Vitez“ dodijeljena je Vandi Čižmek za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. godini. Pohvalu nagrade „Grigor Vitez“ za tekst u ilustriranoj knjizi “Bob, bobić, mahuna” (Iris Illyrica, Zagreb) dodijeljena je Mirjani Mrkeli, a  Branki Hollingsworth Nara za ilustracije u knjizi “Bob, bobić, mahuna”.

Nagrada „Ptičica“ po izboru dječjega žirija u 2017. dodijeljena je Vladi Rajiću za roman “Mačak s četvrtog kata". Nagrada „Ptičica" po izboru dječjega žirija za ilustracije u slikovnici pripala je Marseli Hajdinjak za ilustracije u slikovnici “Nuru N’zuri: lavov povratak” autor Ludwiga Bauera, u izdanju nakladne kuće Sipar.

Posebno priznanje nagrade "Grigor Vitez" za ukupan doprinos otvaranju prostora književnosti za djecu i mlade pripalo je Silviji Šesto.

Na natječaj Nagrade „Grigor Vitez“ prijavljeno je devedeset i pet knjiga – romana, zbirki pjesama i kratkih priča, slikovnica za najmlađe. (MK/Hina)
 
FOTO: HINANajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a