E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti Dragutina Trumbetaša
30.4.2018. - U povodu smrti hrvatskog umjetnika gospodina Dragutina Trumbetaša ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze iskrene sućuti.
   

"Istinski me rastužila vijest o smrti gospodina Dragutina Trumbetaša, hrvatskoga slikara i grafičara, pisca i ilustratora, pouzdanog i vjerodostojnog društvenog kritičara.

Provevši većinu života u inozemstvu, kao jedan od mnogobrojnih hrvatskih ekonomskih i političkih emigranata, Drago Trumbetaš okušao se u brojnim zanimanjima, a svoj snažni kreativni potencijal izrazio je različitim umjetničkim izričajima. Unatoč tomu, cijeloga je života ostao vjeran rodnom Turopolju i svojim Turopoljcima, čije je radosti i tuge, ljubavi i strasti, privrženost zavičaju i rodnom domu ovjekovječio svojim osebujnim književnim i slikarskim stilom.

Svestranog umjetnika Dragu Trumbetaša pamtit ćemo prije svega po njegovim slikarskim i grafičkim mapama i ciklusima u kojima na likovno uvjerljiv način, s pouzdanošću svjedoka vremena, s golemom empatijom supatnika i suputnika oslikava sumornu svakodnevicu milijuna ekonomskim emigranata u Europi druge polovice 20. stoljeća. Iz tih radova snažno progovaraju tjeskoba, usamljenost, bolna čežnja za zavičajem, ali i nada u bolju, pravedniju i slobodniju budućnost.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime upućujem vam izraze iskrene sućuti."

       
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a