E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata
4.5.2018. - Osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata otvoren je u četvrtak, 3. svibnja 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tijekom dvodnevnog događanja održano je više od 30 izlaganja o digitalizaciji kulturne baštine, izradi digitalnih kulturnih proizvoda i ulozi baštinskih ustanova na digitalnom tržištu.

FOTO: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak je, otvarajući festival, istaknuo kako je Ministarstvo kulture u cilju stvaranja uvjeta za održivo upravljanje procesom digitalizacije predvidjelo provedbu projekta digitalizacije kulturne baštine na nacionalnoj razini. U planu je prijava tog projekta za sufinanciranje sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog poziva – Razvoj e-usluga objavljenog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ovogodišnji osmi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata predstavio je brojne projekte s područja digitalizirane i digitalne kulturne baštine, fokusirajući se na njeno korištenje i povezanost s ostalim granama. Teme ovogodišnjega izdanja festivala povezane su s razmatranjem aktualnoga stanja u području digitalizacije kulturne baštine, razvoja infrastrukture i digitalnih kulturnih proizvoda.

Značajan dio programa posvećen je pregledu razvoja digitalnih knjižnica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a predstavljeno je i pet europskih projekata u kojima su digitalne platforme ključni element za okupljanje i predstavljanje digitalizirane građe baštinskih ustanova. Prezentirani su i projekti digitalizacije i nove digitalne usluge baštinskih ustanova poput Muzeja Slavonije u Osijeku, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Knjižnica grada Zagreba, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Državnog arhiva u Rijeci i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

FOTO: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Dio programa bio je usmjeren na aktualnu temu kreativnoga korištenja digitalne kulturne baštine te izrade digitalnih kulturnih proizvoda. Uz teorijska razmatranja teme, predstavljeno je nekoliko projekata kreativnih pojedinaca, tvrtki i ustanova koji su koristili digitalizirane sadržaje u izradi novih digitalnih proizvoda i usluga.

Digitalizacija zavičajne baštine, o čemu je govorio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak,  bitna je tema zastupljena u više izlaganja.

Ministarstvo kulture podupire i prati digitalizaciju kulturne baštine na europskoj i nacionalnoj razini, aktivno sudjeluje u izradi priručnika Europske komisije poput Promocija čitanja u digitalnom okruženju, Poboljšan pristup kulturi putem digitalnih alata, Medijska pismenost, Kulturni i kreativni sektor, Kulturni turizam, Poboljšanje dostupnosti Europskog filma, radnim grupama Digitalna kulturna baština i Europeana, izradi direktiva koje se odnose na teme važne za digitalizaciju kulturne baštine poput kulturne baštine unutar JDT, Poreza na digitalne usluge, autorskih i srodnih prava.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a