E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture uputila izraze sućuti u povodu smrti velikana hrvatskoga kazališta Georgija Para
4.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze iskrene sućuti u povodu smrti velikana hrvatskoga kazališta, nagrađivanoga redatelja, pedagoga, intendanta i ravnatelja, gospodina Georgija Para.  

"Premda njegovim odlaskom najviše gube upravo njegovi najbliži, taj će gubitak snažno i nenadoknadivo osjetiti i cjelokupna hrvatska kultura.

Parov kontinuirani rad, što seže u pedesete godine 20. stoljeća snažno je obilježio svaku instituciju u kojoj je djelovao bilo kao kazališni redatelj, dramaturg, profesor ili nositelj drugih istaknutih funkcija. Svojom prepoznatljivom poetikom oblikovao je ne samo hrvatsko kazalište prošloga stoljeća nego je postavio i čvrst temelj suvremenom stvaralaštvu 21. stoljeća. Među kazališnim teoretičarima i teatrolozima poznat kao pripadnik postgavellijanske generacije, Georgij Paro zauzima počasno mjesto doajena hrvatskoga kazališnoga prostora. Tijekom više od pola stoljeća umjetničkoga djelovanja Georgij Paro istraživao je u širokom rasponu – od teatra mita i tijela, preko eksperimentiranja na otvorenim prostorima Dubrovačkih ljetnih igara, kroz reinterpretacije Krležinih djela do vlastitih adaptacija.

Kao sveučilišni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na američkim sveučilištima i u susjednoj Sloveniji, odgojio je generacije mladih umjetnika, a svojim knjigama kazališnih zapisa proizašlim postavio čvrste temelje i naraštajima koji dolaze. 

Georgij Paro svojim se iznimnim radom upisao u povijest hrvatskoga kazališta gdje će ostati zapamćen kao jedan od najznačajnijih umjetnika što su nas počastili svojim prisustvom i djelovanjem. Stoga će praznina koja za njim ostaje biti trajno ispunjena njegovim snažnim duhom."
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a