E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Međunarodni znanstveno-stručni skup i izložba „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“
9.5.2018. - Državni tajnik Krešimir Partl otvorio je u utorak, 8. svibnja 2018. godine, izložbu „Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“ koja je u Europskoj godini kulturne baštine održana u Galeriji umjetnina u Splitu u organizaciji  Hrvatskog restauratorskog zavoda i Instituta za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković.

Izložbi je prethodio međunarodni znanstveno-stručni skup kao zaključak četverogodišnjeg programa Hrvatskog restauratorskog zavoda u koji su bila uključena multidisciplinarna istraživanja, konzerviranje, restauriranje i zaštita jednoga od iznimnih umjetničkih djela splitske, ali i europske srednjovjekovne baštine – drvenih vratnica splitske katedrale koje je izradio majstor Andrija Buvina 1214. godine.Državni tajnik Partl istaknuo je kako program kulturnih djelatnosti i razvitka kulture, posebno djelatnosti zaštite i restauracije spomenika ima važnu ulogu u ostvarenju kulturne politike i čuvanja baštine. Kao važne čimbenike u razvoju i očuvanju istaknuo je korištenje baštine s ciljem poticanja održivog razvoja i posljedično uključivanje u gospodarske aktivnosti, zatim osvještavanje i dokumentiranje vrijednosti koje posjedujemo uključujući spomenike kulture, te baštinske lokalitete u najširem kontekstu, kao i nematerijalnu baštinu.

"Važnost današnje izložbe upravo je sam postupak restauracije i istraživanje koje daje novu dodanu vrijednost na ovo kulturno blago, jer ne samo da smo ovime došli do novih spoznaju već ćemo se kroz izložbu upoznati sa dugotrajnim često samozatajnim radom naših restauratora i novim tehnologijama dobiti uvid u rekao bih iza samih vratnica", istaknuo je državni tajnik.

Na otvaranju izložbe nazočili su i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše koja je istaknula kako je projekt Buvininih vratnica uistinu svijetli primjer fascinantnih rezultata koji se mogu postići interdisciplinarnom međunarodnom suradnjom.Autorica Žana Matulić Bilač zahvalila je ravnatelju Galerije umjetnina i kustosu izložbe Branku Francheschiju koji joj je prema njenim riječima pomogao da podvuku crtu i struktuiraju cijeli materijal kako bi se izvuklo najbitnije. Branko Francheschij istaknuo je da izložba spaja ono što je povijesno najvrjednije u Splitu s onim što je velika vrijednost njegove suvremenosti. 

U programu znanstveno-stručnog skupa predstavljen je način izrade vratnica, njihov izvorni izgled (predočen zainteresiranoj javnosti kao 3D virtualna rekonstrukcija) te kasnije izmjene, uključujući i radikalni zahvat iz 1908. godine, kad su izvorna polikromija te brojni segmenti vratnica uklonjeni, a novi dodani. Predstavljene su i srednjovjekovne tehnike i alati za obradu drva.Opsežan program istraživanja tehnologije izrade vratnica u kojem je sudjelovalo više od 30 stručnjaka različitih struka iz Hrvatske i inozemstva te provedeni konzervatorsko-restauratorski radovi iznjedrili su neočekivano veliku količinu novih podataka i spoznaja. Među kojima su rezultati raznovrsnih analiza i virtualne rekonstrukcije otvorili put novim interpretacijama koje su do sada tek u manjoj mjeri bile predstavljene javnosti.

Međunarodni znanstveno-stručni skup “Drvene romaničke vratnice splitske katedrale – istraživanje, restauriranje i zaštita“ prati i istoimena izložba koja se u Galeriji umjetnina može pogledati do 8. lipnja.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a