E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren 2. Mediteranski festival knjige u Splitu
9.5.2018. - Državni tajnik Krešimir Partl svečano je otvorio drugi po redu Mediteranski festival knjige, koji se od 9. do 13. svibnja održava u Splitu na Gripama uz bogat program panela, radionica i predavanja te predstavljanje recentnih izdanja osamdeset nakladnika.  Ova jedinstvena kulturna manifestacija pozicionira Split kao bitno mediteransko kulturno središte, a organiziran je pod okriljem Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i grada Splita. Programom dominiraju dvije tematske linije – Hercegovina i Dalmacija, a novost ovogodišnjeg izdanja je i projekt “Mitopeja”.

Na svečanom otvorenju u športskom centru Gripe, gdje posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u programima festivala i kupovati knjige snižene do 70 posto, državni tajnik Krešimir Partl podsjetio je kako se već svojim prvim, prošlogodišnjim izdanjem ovaj festival dokazao kao manifestacija visoke vrijednosti koja je velikom broju pisaca i izdavača omogućila da sebe i svoju djelatnost na najneposredniji način predstave širokoj publici grada Splita i cijele regije.“Na hrvatskoj književno-festivalskoj i sajamskoj sceni, pogotovo na jugu Hrvatske, nedostajao je program koji bi bio ne samo kulturni nego i promotivno-prodajni. Mediteranski festival knjige osmišljen je kao kvalitetna inovacija koja će ovom dijelu naše domovine pružiti mogućnost upoznavanja s novim književnim trendovima, ali i pomoći u promicanju kulturnog identiteta grada Splita, njegove okolice, ali i cijele Hrvatske“, rekao je državni tajnik Partl, predviđajući kako će sajam zasigurno postati snažna podrška ciljevima i aktivnostima nedavno usvojene Nacionalne strategije poticanja čitanja.

„Sajam knjiga u Splitu zasigurno će osnažiti neke procese i pokrenuti financijske tijekove. Stoga od svih dionika knjižnog lanca očekujem veliki angažman na promidžbi knjige i čitanja s ciljem jačanja distribucije i dostupnosti knjige“, zaključio je državni tajnik Partl."Bogat ovogodišnji program dokazuje da su organizatori ozbiljno promišljali festival, čija je važnost za grad Split velika, jer se njime potiče gospodarska djelatnost u nakladništvu koja je u ovom dijelu zemlje u zatišju i koju treba probuditi kako bi se pokazalo da se život događa i izvan Zagreba", istaknula je zamjenica splitskoga gradonačelnika Jelena Hrgović.

Na otvorenju je o značaju manifestacije govorio i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Mišo Nejašmić. "MFK želi doista biti dostupan svim građanima, bez obzira na dob, interese i eventualne otežavajuće okolnosti, što dokazujemo i činjenicom da će prvi put u Hrvatskoj program jednoga festivala biti otisnut na Brailleovu pismu te putem Saveza slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske knjižnice za slijepe distribuiran svim njihovim korisnicima", rekao je Nejašmić.Okosnicu festivalskog programa čini predstavljanje 21 nove knjige te gostovanje uglednog norveškog pisca Jo Nesbøa, koji će u petak, 11. svibnja predstaviti svoj roman “Macbeth”. Cijeli će program, prvi put u Hrvatskoj, biti otisnut i na Brailleovu pismu te putem Saveza slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske knjižnice za slijepe distribuiran svim njihovim korisnicima.

Posebnu pažnju festival posvećuje i knjigama za djecu i mlade. Tom su uzrastu namijenjene aktivnosti poput kvizova i igara razvijenih s ciljem jačanja ljubavi prema knjigama i čitanju. Mediteranski festival knjige trajat će do 13. svibnja.


 Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a