E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Međunarodna konferencija „Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje“
8.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u utorak, 8. svibnja 2018. godine, međunarodnu konferenciju o kulturnom i umjetničkom obrazovanju - Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje / Culture and creative actions for better education, koja je održana u Muzeju Mimara u Zagrebu u organizaciji Ministarstva kulture.Istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao i s Agencijom za odgoj i obrazovanje, ministrica je rekla kako se odgojem kroz umjetnost i kulturu djeca i mladi emocionalno osnažuju razvijajući imaginativne resurse koji su im neophodni da bi razumjeli sebe i druge.

„Upravo temom ove konferencije želimo istaknuti kako obrazovanjem temeljenom na umjetničkom iskustvu želimo odgajati djecu i mlade koja će uživati u umjetnosti i umjetničkim djelima te pomoću umjetnosti bolje razumjeti složeni kontekst suvremenog društva“, istaknula je ministrica, dodavši kako su umjetnost i kultura od iznimne važnosti za razvoj djece i mladih kako bi jednog dana postali osviješteni i napredni građani, svjesni svojih  kreativnih mogućnosti koje prate tehnološki napredak društva.Istaknuvši važnost pružanja prilike za odgoj mladih koji će uživati u umjetnosti i bolje razumjeti kontekst suvremenog društva kako bi se mogli uključiti i doprinijeti svome društvu, ministrica je podsjetila i na programe Ministarstva kulture koji doprinose kulturnom i kreativnom obrazovanju te poticanju djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti u dislociranim područjima Republike Hrvatske poput programa Ruksaka punog kulture.

Na međunarodnoj konferenciji okupljenima se obratio i izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, pomoćnik Vlado Prskalo koji je čestitavši svim sudionicima na njihovu trudu, iskazao podršku za daljnji rad te zahvalio na promicanju kulture i življenja s umjetnošću.  

Direktor nizozemske Zaklade za kulturnu participaciju Jan Jaap Knol i voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić zajednički su predstavili Priručnik za kulturnu osviještenost i izražavanje. Priručnik je nastao tijekom rada predstavnika Ministarstva kulture u skupini OMK/OMC (Otvorena metoda koordinacije / Open Method of Coordination): https://ec.europa.eu/culture/library_en
  


Prijevod na hrvatski jezik i tiskanje priručnika oblik je širenja informacija o radu u Otvorenoj metodi koordinacije, a ta će vrijedna publikacija biti dostavljena svim školama u Republici Hrvatskoj, kako bi se svi zainteresirani učitelji, nastavnici i odgojno-obrazovni djelatnici upoznali s primjerima dobre prakse u zemljama Europske unije i važnošću kulturnog i umjetničkog obrazovanja za djecu i mlade.

Na konferenciji čija je misija pozicionirati umjetnost, kulturu i kreativnu edukaciju u središte pozornosti našeg društva, sudjeluju svjetski priznati stručnjaci specijalizirani za kulturno i umjetničko obrazovanje i kreativnost iz Škotske, Nizozemske, Francuske i Austrije. Dio programa čine i interdisciplinarne radionice koje će voditi hrvatski umjetnici i stručnjaci u području kulturne i umjetničke edukacije za djecu i mlade, a održavat će se na tri lokacije: u Muzeju Mimara, Tehničkom muzeju Nikola Tesla te Muzeju za umjetnost i obrt.

>>> Program konferencije
>>> Predavači i teme
>>> Radionice
>>> Priručnika za kulturnu osviještenost i izražavanje
>>> Dodatak – primjeri dobre prakse 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a