E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježena 50. obljetnica osnutka Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama
12.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu "Borba titana" u subotu, 12. svibnja 2018. godine, u svečanoj prigodi obilježavanja 50. obljetnice osnutka Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama."Naivna umjetnost značajan je dio kulturnog identiteta i baštine Hrvatske, posebice Podravine. Suvremeno naivno slikarstvo u Hrvatskoj nastavlja se na višestoljetnu tradiciju pučke i građanske umjetnosti, na  tradiciju slikara seljaka, obrtnika, građanskih slikara portreta, pejzaža i veduta, mnogih, uglavnom anonimnih umjetnika", istaknula je ministrica kulture.

Naglasila je i kako je hrvatska naiva, uz francuske klasike, najznačajniji segment svjetske naive, a ujedno i povijesni umjetnički fenomen nezaobilazan u interpretaciji posebnosti hrvatske nacionalne umjetnosti i njezina predstavljanja u svijetu. "Zbirka izložena u ovog Galeriji – proizašla iz donacije slika začetnika suvremene naive Ivana Generalića – zbog svoje raznolikosti i brojnosti autora koji su u njoj zastupljeni te već spomenute visoke umjetničke vrijednosti zaštićena je i kao kulturno dobro Republike Hrvatske te uživa punu pozornost i snažnu potporu Ministarstva kulture", rekla je ministrica.

Ministrica je istaknula i da je u Hrvatskoj, uz Hrvatski muzej naivne umjetnosti, upravo Galerija u Hlebinama postala mjestom trajnog predstavljanja i valorizacije ostvarenja umjetnika „hlebinske škole“, ali i onih drugih koji su svoj likovni izraz oblikovali pod utjecajem izvorne umjetnosti podravskog kruga, sve do predstavnika autsajderske umjetnosti.

Goran Generalić rekao je kako se raduje proširenju Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama te da vjeruje da će neka od izloženih djela naći svoje mjesto u novom hramu naivne umjetnosti. Izložbi su uz ministricu prisustvovali i bivši ministar kulture Božo Biškupić, Koprivničko-križevački župan Darko Koren, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, načelnica Božica Trnski i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

U sklopu obilježavanja 50 godina Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama predstavljena je i publikacija "Putevima Hlebinske škole" kustosice Helene Kušenić.

Publikacija donosi pregled autora prve, druge i treće generacije Hlebinske škole. kako je rekao ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, zamišljena je kao dio sveobuhvatnog 'rebrendinga' naivne umjetnosti u Podravini.Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a