E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvoren stalni postav likovne zbirke Gradskog muzeja Vukovar
27.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u nedjelju, 27. svibnja 2018. godine, stalni postav likovne zbirke Gradskog muzeja Vukovar pod nazivom „Muzej Vukovara u progonstvu“ koje se održalo pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.       


                                                                                                         Foto: Dražen Bota

Otvorenjem stalnog postava ove zbirke obilježila se 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjica povratka Muzeja u Vukovar te se ujedno završava projekt Vlade Republike Hrvatske kojeg je pod nazivom „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol“ provodilo Ministarstvo kulture.


                                                                                                                              Foto: Dražen Bota

Pozdravivši sve prisutne u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića i svoje osobno ime, ministrica je istaknula zadovoljstvo što je upravo njoj kao ministrici pripala čast otvoriti za javnost zbirku koja ima golemu simboličku vrijednost ne samo za grad Vukovar nego i za cijelu Hrvatsku. Rekla je kako je riječ o „kulturnom, umjetničkom i muzeološkom projektu bez premca, koji je izrastao iz inicijative mr. sc. Bože Biškupića da se u okruženju potpune destrukcije, genocida i urbicida ukaže na nužnost obnove Grada Vukovara te skrene pozornost na humanitarnu i društvenu ulogu kulture u tom procesu“.


                                                                                                                              Foto: Dražen Bota

Naglasivši važnost prezentacije stalnog postava, kojom je nakon višegodišnjeg predanog rada brojnih muzejskih djelatnika, Ministarstva kulture, mnogobrojnih hrvatskih institucija i zaslužnih pojedinaca okončan interdisciplinarni projekt Vlade Republike Hrvatske „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol“, ministrica je podsjetila i na radove obnove najznačajnijih cjelina nacionalne kulturne baštine, čije su ostvarenje od 2005. godine u kontinuitetu omogućili Vlada Republike Hrvatske i Razvojna banka Vijeća Europe: od obnovljene spomeničke povijesne jezgre grada Iloka i uređenja stalnog postava Muzeja grada Iloka, preko obnove kompleksa Dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovar sa stalnim postavom 2014. godine, otvorenja stalnog postava Zbirke Bauer 2017. i barokne jezgre grada Vukovara, do izgradnje Muzeja vučedolske kulture.

„Predstavljanje završne faze stalnog postava Zbirkom „Muzej Vukovar u progonstvu“ događaj je koji svojim značenjem nadilazi granice Vukovara i u kontekstu čitave Republike Hrvatske otvara novu dimenziju korištenja, prezentacije i komunikacije baštine kao neiscrpnog resursa za razvoj društva”, rekla je ministrica, nadodavši kako Gradski muzej Vukovar ovim projektom potvrđuje svoju ulogu glavnog instrumenta urbanog kulturnog djelovanja koju je prepoznala i međunarodna zajednica, dodijelivši Gradskom muzeju Vukovar 2016. godine nagradu Siletto za izvrsnost u uključivanju lokalne zajednice u planiranje i razvoj muzejskih i baštinskih projekata.

Foto: Dražen Bota

Ministrica se zahvalila tadašnjem ministru kulture mr. sc. Boži Biškupiću, dugogodišnjoj voditeljici projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar mr. sc. Branki Šulc, ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar i glavnoj nositeljici ovoga vrijednog projekta gospođi Ružici Marić, autorici likovnog postava gospođi Nikolini Jelavić-Mitrović i svim ostalim djelatnicima Muzeja, brojnim hrvatskim muzealcima, restauratorima i konzervatorima, bez čijeg truda i višegodišnjeg djelovanja ova ideja, ovaj projekt i ovaj prostor ne bi bili zaživjeli.  

„Ovaj stalni postav svjedoči i o vjeri i želji Vukovaraca za povratkom u rodni grad", istaknuo je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Ravnateljica Gradskog muzeja Ruža Marić podsjetila je kako je Gradski muzej Vukovar osnovan 1946. godine, zahvaljujući donaciji osnivača Antuna Bauera, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine.

Dugogodišnja voditeljica projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar mr. sc. Branka Šulc istaknula je kako je tijekom 1992. i 1993. godine prikupljeno više od 500 umjetnina, a pokretanje cijele muzejske zbirke inicirao je tadašnji ministar kulture Božo Biškupić 1992. godine, kada se pridružuju brojni hrvatski umjetnici kao i umjetnici iz drugih zemalja. Podsjetila je i da je zbirka „Muzej Vukovara u progonstvu" prvi put predstavljena javnosti 1993. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu, pod nazivom „Prva donacija likovnih umjetnika Hrvatske za Muzej Vukovara u progonstvu".

Foto: Dražen Bota

Ideja osnivanja zbirke nastala je 1992. godine dok je Gradski muzej Vukovar djelovao u prostorima Muzeja Mimara u Zagrebu za vrijeme okupacije Vukovara te je predstavljala početak kulturne obnove grada. Sve do povratka Muzeja na svoju domicilnu adresu 1998. godine, zbirka je predstavljena u muzejima i galerijama diljem Hrvatske te naposljetku i u razrušenom dvorcu Eltz. Zbirka donacija hrvatskih i europskih umjetnika i ustanova sastoji se od ukupno 1700 slika, skulptura, crteža, grafika i grafičkih mapa iz Hrvatske, Poljske, Italije, Njemačke, Austrije, Kanade i Izraela.

Foto: Dražen Bota

Foto: Dražen Bota

Foto: Dražen Bota

Foto: Dražen Bota


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a