E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture na konferenciji Culture Matters: Connecting Citizens and Uniting Communities u Bruxellesu
30.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je 29. svibnja u Bruxellesu na konferenciji Culture Matters: Connecting Citizens and Uniting Communities u organizaciji European Foundation Centre.
 


Konferencija EFC-a najveća je međunarodna konferencija o filantropiji, koja propituje društvena pitanja važna za budućnost Europe i svijeta u cjelini, kao što su nejednakost, društvena nepravda i inkluzivna i participativna društva. Ovogodišnja se tema ogleda u samom nazivu konferencije - Kultura je važna: povezivanje građana i udruživanje zajednica, a organizirana je u okviru Europske godine kulturne baštine 2018. Na konferenciji se okupilo više od 600 čelnika i upravitelja velikih filantropskih organizacija i zaklada diljem Europe i svijeta s ciljem dijaloga o ulozi institucionalne filantropije u tim pitanjima.

Prečesto previđena i podcijenjena, kultura je ključni katalizator u povezivanju različitih ljudi zajedničkih interesa. Naša je kulturna baština most odakle dolazimo i kuda idemo, ostavština koju ne posjedujemo, već posuđujemo od budućih generacija, pri čemu kulturna politika ima ključnu ulogu u očuvanju nasljeđa i osiguravanju prijenosa generacijama koje dolaze.

Ministrica Obuljen Koržinek je u uvodnom panelu, u kojem su sudjelovali i Martine Reicherts, bivša direktorica Opće uprave za obrazovanje i kulturu i članica uprave Središnje banke Luxembourga i Jan Goossens, ravnatelj Festivale de Marseilles, a moderirala novinarka Jackie Davies, govorila o važnoj ulozi kulture i obrazovanja u promociji europskih vrijednosti i daljnjoj izgradnji europskog projekta. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je, između ostalog, da je Europska unija nastala iz ideje osiguranja trajnog mira na europskom kontinentu te da su, unatoč objektivnim problemima, države članice Unije postigle konsenzus oko temeljnih vrijednosti. Istaknula je da se u posljednjih petnaestak godina značajno promijenila percepcija uloge kulture u daljnjem razvoju Unije i da se danas sve više govori o kulturi kao jednom od ključnih čimbenika kohezije na europskom kontinentu. 

Odgovarajući na postavljena pitanja ministrica je objasnila razlike u ciljevima kulturnih politika i instrumenata financiranja iz nacionalnih i europskih izvora, ukazujući da su nacionalne vlade one koje ulažu u izgradnju svih dijelova kulturnog sustava dok se na europskoj razini potiču transnacionalni europski projekti suradnje koji imaju dodanu vrijednost zajedničke europske kreacije. Istaknula je i posebnu vrijednost kulture u razvijanju i očuvanju međunarodnih odnosa. Sve navedene teme obrađene su i u nacrtu komunikacije Europske komisije Nova europska agenda za kulturu koja je predstavljena uoči prošlotjednog zasjedanja Vijeća ministara kulture i koja predstavlja strateški okvir za razvoj kulture u sljedećem razdoblju. 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a