E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe
31.5.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu 30. svibnja 2018. godine, u Vijeću Europe u Strasbourgu svečano otvorila izložbu „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ i time inaugurirala šest mjeseci hrvatskih kulturnih događaja povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. 


FOTO: HINA

Uz ministricu, na izložbi su se prigodnim riječima obratili  glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Miroslav Papa, a cijelu su svečanost glazbeno popratili Tihomir Hojsak i Filip Novosel. 

Ministrica je naglasila kako ova izložba, kao i cijeli kulturni program koji je pripremljen za trajanja predsjedanja, potvrđuje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem – zaštitu kulturne baštine – pri čemu je nematerijalna kulturna baština posebno zanimljiva budući da je se može doživjeti tek ako upoznate lokalne zajednice koje je pažljivo njeguju i čuvaju za buduće generacije.

FOTO: HINA

Nakon otvorenja izložbe, na kojoj su prisustvovali i hrvatski zastupnici u Europskom Parlamentu upriličena je vožnja tramvajem dekoriranim hrvatskim simbolima i logom predsjedanja od Europskog suda za ljudska prava do Trga republike, gdje je obilježen kraj danskog i početak hrvatskog predsjedanja spuštanjem danske i svečanim podizanjem hrvatske zastave.

FOTO: HINA
 
„Našim programom želimo Strasbourgu predstaviti hrvatsku kulturu u svom njezinom bogatstvu i raznolikosti“, istaknula je ministrica na svečanosti podizanja hrvatske zastave na glavnom gradskom trgu, ispred vijećnice gdje su se 1948. godine prvi put sastali ministri Vijeća.

Tijekom predsjedanja organiziran je birani program od dvadesetak kulturnih događanja kojima će se predstaviti bogata hrvatska kulturna baština kao i suvremena umjetnička produkcija. Ministrica je u svom govoru posebno najavila izložbu suvremene hrvatske arhitekture, kao i tjedan hrvatskog filma i niz koncerata, a ulicama Strasbourga će se šest mjeseci voziti tramvaj ukrašen hrvatskim logotipom predsjedanja Vijećem Europe.


 
Hrvatska prvi puta od 1996. godine, kada je postala članicom, predsjeda tom paneuropskom organizacijom osnovanom s ciljem jačanja europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu, a hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe bit će test i priprema za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine što je u svojoj izjavi istaknula zastupnica u Europskom Parlamentu Dubravka Šuica.
Hrvatska je kao svoje prioritete tijekom predsjedanja Vijećem Europe istaknula borbu protiv korupcije, zaštitu prava manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju i zaštitu kulturne baštine.
 

FOTO: HINA


FOTO: HINA
 
 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a