E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan sastanak ravnatelja županijskih matičnih knjižnica
6.11.2018. - Na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek održan je sastanak ravnatelja županijskih matičnih knjižnica i voditelja županijskih matičnih službi za narodne i školske knjižnice u utorak, 6. studenog 2018. godine u Muzeju Mimara.       Teme sastanka bile su Prijedlog novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice i Prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti.

Govoreći o djelomičnoj reformi modela otkupa knjiga za narodne knjižnice, ministrica je kazala kako će se o novom modelu provesti konzultacije sa svim dionicima – posebno predstavnicima knjižnica i predstavnicima nakladnika. Novi model razvija se s ciljem povećanja učinkovitosti sustava potpora i usklađivanja s drugim propisima. Predloženim promjenama narodnim knjižnicama omogućit će se da bolje i efikasnije planiraju nabavu te da na efikasniji način nabavljaju knjižnu građu koja je njihovim korisnicima najpotrebnija i najzanimljivija.
 
Osnovna ideja novog modela jest da se u Ministarstvu kulture zadrži koncept prema kojem Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost bira naslove koje će se otkupiti. Međutim sredstva za otkup se više ne bi izravno uplaćivala nakladnicima, nego bi se, transferirala knjižnicama koje bi u propisanom roku te knjige morale kupiti – bilo od nakladnika ili putem nekog od kanala distribucije.
 
Predstavljen je i okvirni model za raspodjelu sredstava u ovisnosti o broju korisnika i veličini knjižnice te moguća dinamika i rokovi izvještavanja narodnih knjižnica o knjigama otkupljenima ovim namjenskim sredstvima na temelju popisa obaveznih i preporučenih knjiga.
 


Prije konačne odluke o tome hoće li se predloženi model dalje razvijati i implementirati, Ministarstvo kulture će provesti konzultacije s udrugama nakladnika i knjižarima kao i s ostalim dionicima koji sudjeluju u proizvodnji i distribuciji knjiga. Novi model otkupa knjiga detaljno je predstavila voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić.
 
Ministrica je najavila i skoro raspisivanje Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“  koji će se provoditi  u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., putem kojeg će se financirati aktivnosti poticanja čitanja sukladno Strategiji poticanja čitanja, a s ciljem povećanja socijalne uključenosti ranjivih skupina.
 
Više o prijedlogu Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i fazi u kojoj se trenutno nalazi prije upućivanja Konačnog prijedloga zakona u drugo čitanje detaljno je izvijestio državni tajnik Ivica Poljičak, dok je ministrica još jednom ponovila kako je važno novim zakonom osigurati da se sačuvaju dosegnuti standardi, ali i da se zakon uskladi s potrebama današnjeg vremena. Ministrica se posebno osvrnula na teme koje su zaokupile knjižničarsku zajednicu i javnost tijekom prvog čitanja te još jednom pozvala predstavnike matičnih knjižnica da pošalju svoje prijedloge za eventualne izmjene ili poboljšanja prije nego što Konačni tekst zakona bude poslan Vladi na usvajanje. 
 
Uz ministricu kulture sastanku su prisustvovali državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, glavna savjetnica ministrice Dubravka Đurić Nemec, pomoćnica ministrice Marica Mikec, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Jelena Glavić-Perčin i voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature