E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Druga sjednica 2. saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske
11.11.2018. - Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovale su u subotu, 10. studenog 2018. godine na drugoj sjednici Drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Šibeniku.
  


U uvodnom obraćanju ministrica Pejčinović Burić istakla je da ova Vlada od početka svog mandata posvećeno radi na unaprjeđenju suradnje i povezivanju Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu. „I dalje ćemo kontinuirano radom podržavati Hrvate izvan granica Republike Hrvatske, a ovaj Savjet i ovakvi susreti prigoda su osnažiti i ljudsku i osobnu dimenziju tih veza“, rekla je ministrica.

Istaknuti su konkretni koraci koje Vlada poduzima na pitanjima olakšavanja postupka dobivanja državljanstva za hrvatske iseljenike i pripadnike hrvatskog naroda, lakšeg ostvarivanja biračkog prava za hrvatske državljane izvan Republike Hrvatske, osnivanje Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskog kao drugoga, stranog i nasljednog jezika te potpora programima i projektima za Hrvate diljem svijeta i slično.

Na Sjednici Savjeta raspravljalo se o temama vezanim uz aktualne zakonodavne aktivnosti, gospodarstva, investicija i konkurentnosti, prekograničnoj suradnji i uspostavljenom međunarodnom kanalu HRT-a.

Tijekom sjednice predstavljeni su projekti pokrenuti od strane Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i resornih tijela i to registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, posebne upisne kvote za pripadnike hrvatskog iseljeništva i hrvatske manjine, ljetna škola „Domovina“ kao i aktivnosti vezane uz unapređenje Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. (MK/MVEP)


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature