E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  700. godišnjica osnutka Samostana benediktinki sv. Margarite
14.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u svečanom obilježavanju 700. obljetnice osnutka samostana Sv. Margarite u utorak, 13. studenog 2018. godine, u Gradu Pagu.  


FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić
   
Otvorivši Stalnu izložbu crkvene umjetnosti istaknula je kako je sedamsto godina duga tradicija dokaz postojanja suživota duhovne, umjetničke, edukativne i humanitarne djelatnosti benediktinki.

Ministrica je naglasila i kako su sestre benediktinke uspjele unatoč brojnim nedaćama sačuvati umjetnine koje zbog iznimnog povijesno-umjetničkog značenja pripadaju najvrjednijem fondu hrvatske, ali i svjetske kulturne baštine.

„Stalnim postavom crkvene umjetnosti koji danas svečano otvaramo istovremeno se obnavlja, prezentira i na primjeren način čuva vrijedna pokretna baština te ujedno promovira i održava samostan u novoj namjeni prostora za prezentaciju“, rekla je ministrica dodavši kako su upravo sestre benediktinke zaslužne za dva registrirana fenomena kulturne baštine: umijeće izrade paške čipke i tradiciju pripreme paškog baškotina stariju od 300 godina.Sestra Ana Benedikta istaknula je kako je ova institucija zbog svoga stoljetnog kontinuiteta živi spomenik, a ovaj događaj usporedila je sa simboličnim znakom hoda kroz vrijeme koji ima svoju jasnu budućnost. 

Obilježavanje 700. godišnjice osnutka Samostana i otvaranje stalnoga postava održava se u okviru programa Europske godine zaštite kulturne baštine, u kojem je već predstavljen postav Zbirke paške čipke.


FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić


FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić


FOTO: Danijel Gavranović i Danijel Palčić
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature