E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan stručni skup „Zrcala i labirinti baštine“
16.11.2018. - U povodu obilježavanja Europske godine kulturne baštine Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom kulture organizirala je u četvrtak, 15. studenoga 2018. godine, drugi stručni skup „Zrcala i labirinti baštine“ posvećen bogatstvu i raznolikosti hrvatske kulturne baštine kao važnom pokretaču za izgradnju snažnijeg društva, razvoja i napretka.   
 

FOTO: Agencija za odgoj i obrazovanje

Kroz interdisciplinarna predavanja iz područja književnosti, sociolingvistike, etnografije, folkloristike, arhitekture i plesa gotovo 200 učitelja i nastavnika različitih profila osvijestili su važnost baštine i proširili svoja znanja o tome na koji se način čuva, kako vidimo i kako čitamo kulturnu baštinu. Predstavljeni su i primjeri nastavne prakse poučavanja i učenja o kulturnoj baštini i njezinim univerzalnim vrijednostima u sustavu odgoja i obrazovanja.

Cilj je ovakvoga stručnog usavršavanja učiteljima i nastavnicima približiti različite teme koje osvještavaju važnost baštine, kazala je ravnateljica Agencije Jadranka Žarković Pečenković. Isto tako je cilj i razvijati ljubav prema njegovanju naše baštine i razvijati razumijevanje vlastitog identiteta i kulture, ali i razumijevanje i poštivanje ostalih kultura. 


FOTO: Agencija za odgoj i obrazovanje

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević pohvalila je nastojanja Agencije za odgoj i obrazovanje u organizaciji drugog po redu stručnog usavršavanja na kojem se govori o očuvanju baštine i osvješćivanju mladih za očuvanje te baštine te naglasila važnost jačanja kulturnog identiteta svakog čovjeka, a s druge strane i implementaciju tih vrijednosti u odgojno-obrazovni sustav.

U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudionike skupa pozdravio je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, koji je naglasio važnost odgoja i obrazovanja mladih o kulturnoj baštini. 
Pomoćnik ministrice u programu je sudjelovao s izlaganjem na temu „Održivo upravljanje kulturnom baštinom" te je predstavio i djelovanje Ministarstva kulture za održivo upravljanje kulturnom baštinom i u tom smislu najavio da će potkraj studenoga Odbor za očuvanje nematerijalne baštine UNESCO-a raspravljati o uvrštenju međimurske popevke i suhozida na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Dr. sc. Ivo Žanić, redoviti profesor na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu u svom predavanju Jezična baština kao proces istaknuo je da hrvatski jezični krajolik nije statična dvopolna struktura nego mozaični proces. Željka Jelavić, prof., viša kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu, predstavila je muzej kao mjesto učenja i razumijevanja vlastite prošlosti, povezivanja sa sadašnjosti i kao mjesto razumijevanja tuđih i dalekih kultura i njihova međusobnom prožimanja. U svom izlaganju učitelje i nastavnike upoznala je s mogućnostima suodnosa muzeja i učenja o baštini te predstavila mogućnosti povezivanja sa školskim kurikulumom. Senko Karuza, književnik i osnivač Multimedijalnoga mobilnog centra za preživljavanje na pučinskim otocima istaknuo je da je baština živo tkivo utkano u svakoga pojedinca. Upozorio je na primjere očuvanja, odnosno neočuvanja kulturne baštine zbog nedostatka strategija. 
  
Kroz povijest i razvoj hrvatske plesna scene sudionike skupa provela je izv. prof. art. Maja Đurinović s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Rut Carek, voditeljica službe za UNESCO, Ministarstva kulture i Mirjana Kazija, viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavili su priručnik Svjetska baština u rukama mladih – pregled aktivnosti vezanih za promociju, implementaciju i ishode u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te najavile novo prošireno izdanje navedenoga priručnika. Poznata hrvatska pjesnikinja, kantautorica, etnologinja i kulturna antropologinja dr. sc. Lidija Bajuk, asistentica na Institutu za etnologiju i folkloristiku Zagrebu održala je predavanje uz glazbeni nastup na temu kolendi, starih običaja čestitanja. Stručni skup organizirali su i vodili viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Marijana Češi i Miroslav Mićanović, a iz Ministarstva kulture Maja Zrnčić. (MK/AZOO)   


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature