E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji
22.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala je u četvrtak, 22. studenog 2018. godine, na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK, na kojoj je predstavila aktivnosti Vlade RH vezano uz poticanje kulturnih i kreativnih industrija. Ministrica je podsjetila kako je Sabor jučer usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u u kojima je uvedena smanjena stopa PDV-a od 13 % za skladatelje, pisce i umjetnike izvođače, sukladno europskoj Direktivi o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost. Istovremeno izjednačena je stopa PDV-a na tiskane i elektroničke knjige i publikacije. Ministrica je navela i ostale mjere koje su realizirane tijekom proteklih godinu dana posebno  novi program poticanja Poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama u iznosu od osam milijuna kuna i po prvi put raspisan Pilot-projekt poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika kroz kojih je odobreno milijun kuna potpore za više od sedamdeset vizualnih umjetnika.

Osvrnula se i na novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima naglasivši posebno unapređenje sustava poticaja i uključivanje videoigara.
 

 
Istaknuvši kako je Ministarstvo kulture u svim fazama pratilo i aktivno sudjelovalo u procesu donošenja Direktive o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu, ministrica je rekla kako je digitalno tržište donijelo nove poslovne modele i načine postupanja u korištenju kreativnih i kulturnih tvorevina koje su dovele do vrijednosnog jaza na štetu kreativnih i kulturnih industrija. Naglasila je kako Ministarstvo vrlo aktivno sudjeluje u donošenju regulative koja doprinosi pravednijoj podjeli uloga i prihoda na Jedinstvenom digitalnom tržištu, a koja ujedno stvara preduvjete za daljnji razvoj hrvatskih i europskih kreativnih i kulturnih industrija i kulturne raznolikosti.

Za sljedeću godinu ministrica je najavila donošenje novog Zakona o umjetnicima koji će osigurati suvremeniji okvir za obavljanje umjetničke djelatnosti i uvesti dodatne poticaje umjetnicima i samostalnim umjetnicima, posebno mladima. Najavila je i donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima koji je iznimno važan za položaj glazbene i audiovizualne industrije.

Sadržaj predavanja i panel-diskusije na ovogodišnjem MAKK-u posvećen je aktualnim europskim i hrvatskim temama iz područja kulturne i kreativne industrije, a govorilo se i o zaradi od internetskih sadržaja te razvoju industrije videoigara. Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK održava se od 22. do 23. studenog 2018. godine, u organizaciji stručne službe ZAMP-a Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.   
 

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature