E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na sjednici Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)
27.11.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na sjednici Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) u Bruxellesu od 26. do 27. studenog 2018. godine.     


FOTO: Vijeće Europske unije

Austrijsko predsjedništvo priredilo je četiri teme za raspravu:  plan rada za  kulturu za razdoblje  2019. – 2022., jačanje europskog sadržaja u digitalnom gospodarstvu,  suzbijanje širenja dezinformacija na internetu te izazov za medijski ekosustav. Austrijsko predsjedništvo izvijestilo je prisutne ministre o tijeku rasprava vezano uz prijedlog teksta Uredbe o Programu Kreativna Europa za razdoblje od 2021. do 2027.godine.

Predsjedatelj, austrijski ministar za EU poslove, umjetnost, kulturu i medije Gernot Blȗmel i povjerenik Tibor Navračić iskazali su zadovoljstvo postignutim rezultatima pregovora vezano uz ovaj dosje te ukazali na neka „otvorena“ pitanja. Nakon kratkih izlaganja ministara kulture povjerenik je iskazao uvjerenje da će do konca ove godine i zaključenja austrijskog predsjedanja iscrpni rad na ovoj Uredbi rezultirati usvojenim djelomičnim općim istupom prijedlogu teksta Uredbe za Kreativnu Europu 2021. – 2027.
Ministri su se posebno fokusirali na pitanje suzbijanja širenja dezinformacija na internetu te na izazov za medijski ekosustav.

Nakon čestitke austrijskom predsjedateljskom timu na postignućima tijekom predsjedanja te zahvale povjereniku Navračiću što je ovu temu izborio na različitim razinama EU, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek svoje je izlaganje odredila dvama aspektima: europskim i globalnim trendovima te aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima na nacionalnoj razini.

Ministrica je pozdravila razmjenu iskustava na europskoj razini, posebno je upozorila na potrebu senzibiliziranja javnosti za problem dezinformacija i lažnih vijesti koje imaju negativan utjecaj na društvene procese, naročito na demokratske procese. Veći broj ministara referirao se na sigurnosne prijetnje, ali i korištenje lažnih vijesti za utjecaj na nacionalne i europske izbore. Ministrica je istaknula važnost samoregulacije i koregulacije, a pohvalila je najavu povjerenika kako će Europska komisija analizirati učinke koregulacijskog akta Pravila ponašanja o dezinformacijama (Code of Practice on Disinformation) kojem su pristupile važne platforme poput Googlea ili Facebooka.

Ministrica je naglasila da je „promoviranje ulaganja u medijsku pismenost jedan od prioriteta i transverzalna tema kroz različite programe – Kreativnu Europu, ali i programe koji potiču mlade, obrazovanje, posebno Erasmus+, novi program Digitalna Europa i druge programe".


FOTO: Vijeće Europske unije

U svom izlaganju istaknula je da „Ministarstvo kulture radi na novim smjernicama nacionalne medijske politike, koje uključuju i preporuke o ulaganju u programe medijske pismenosti s posebnim fokusom na djecu i mlade. Stava smo da je medijska pismenost jedna od najvažnijih kompetencija za djecu i odrasle te da ne samo medijska pismenost već i sigurnost djece na internetu trebaju biti jedan od glavnih ciljeva obrazovanja i cjeloživotnog učenja. U Hrvatskoj postoji niz aktera koji rade na promociji medijske pismenosti. Tijekom posljednjih pet godina povećao se broj projekata direktnije usmjerenih na kritičke aspekte medijske pismenosti, a neki od njih prepoznati su i na europskoj razini. Još 2009. godine u Zakon o elektroničkim medijima ugradili smo obvezu regulatoru da potiče razvoj medijske pismenosti", rekla je ministrica te navela primjere projekata koji se provode u Hrvatskoj.

U travnju 2018. godine održani su Prvi dani medijske pismenosti, a Ministarstvo kulture bilo je pokrovitelj tog događanja. Hrvatska je aktivna i u projektu Safer Internet Day te su tako u veljači 2018. godine, povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, tri mobilna operatora, HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Centar za sigurniji internet uz podršku Ureda pravobraniteljice za djecu potpisali prvu Povelju o sigurnosti djece na internetu u Hrvatskoj. Cilj je potpisivanja Povelje podizanje svijesti javnosti i roditelja o ovoj važnoj temi, a istovremeno pokazivanje odlučnosti i spremnosti na sudjelovanje u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja za djecu na internetu te promicanju zaštite djece i mladih.  Agencija za elektroničke medije provodi projekt medijske pismenosti te je organizirala konferenciju Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih  tijela i pravosuđa u studenom o. g. u Zagrebu u okviru predsjedanja Vijećem Europe, također uz podršku Ministarstva kulture.“
 
Vijeću ministara kulture rumunjska je delegacija najavila program predstojećeg predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2019. godine.

Na marginama Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s ministrom kulture Bugarske Boilom Banovom. Ministri su razmijenili pozitivna iskustva na bilateralnoj i europskoj razini. Ministrica je prihvatila poziv ministra Banova da posjeti Sofiju tijekom siječnja 2019.godine, s ciljem potpisivanja bilateralnog programa kulturne suradnje dviju zemalja, koji je hrvatska strana usuglasila i pripremila. Istovremeno, ministrica je podsjetila da će Hrvatska od Bugarske preuzeti predsjedanje Vijećem ministara kulture jugoistočne Europe u prvoj polovici 2019.godine te je predložila da ovo pitanje bude razmotreno tijekom spomenutog bilateralnog sastanka, a s ciljem čim bolje pripreme daljnjih smjernica Vijeća ministara kulture JIE i konkretizacije predloženih aktivnosti i njihova financiranja u okviru ove inicijative.


FOTO: Vijeće Europske unije


European Commission / Audiovisual Services

Education, Youth, Culture and Sports Council - Doorsteps (Culture)


>>> VIDEO - Nina OBULJEN KORŽINEK
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature