E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Budućnost turizma: rast kroz održivost
29.11.2018. - Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je na panelu „Budućnost turizma: rast kroz održivost" u okviru XXI. kongresa Udruge poduzetnika u hotelijerstvu u četvrtak, 29. studenog  2018. godine.   Tema panela usmjerena je na kulturne i kreativne industrije te razvoj kulturnog turizma, a panel diskusiju otvorila je dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose prezentacijom nakon čega je nastavljena diskusija na istu temu. 

Državni tajnik Partl istaknuo je kako su „jedinstvenost hrvatske kulturne baštine, izvrsnost i kvaliteta kulturno-umjetničke proizvodnje najvrjedniji potencijal razvoja konkurentnog i održivog kulturnog turizma.“ Nadodao je i da su partnerski odnos i nastavak intenzivne suradnje kulture i turizma ključni u izgradnji održivog sustava promocije i prepoznatljivosti hrvatskih destinacija. 

Podsjetio je na ključne aktivnosti Ministarstva kulture u području kulturnih i kreativnih industrija koje se financiraju putem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi ali i u okviru posebnih natječaja usmjerenih na Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama.

Državni tajnik istaknuo je i tendenciju rasta proračuna kao i poduzete normativne okvire koji se postavljaju kako bi potaknuli razvoj kreativnog sektora, tako je podsjetio kako su videoigre po prvi puta uvedene u Zakon o audiovizualnim djelatnostima čime se omogućava daljnji razvoj ove brzo rastuće industrije. Također je istaknuo i povećanje postotka filmskih poticaja u Audiovizualnoj industriji sa 20 % na 25 %, i na 30 % u područjima sa nižim indeksom razvijenosti.

Uz državnog tajnika Partla na panelu je sudjelovao glavni tajnik Mediteranske turističke zaklade Andrew Agius Muscat, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a Nenad Marčec.

Drugi panel pod nazivom „Sinergija hotelijerstva i kreativnih kulturnih industrija“ okupio je predstavnike kulture, glazbe, dizajna, arhitekture i mode kako bi ponudili prijedlog određenih dugoročnih planova za turizam u sinergiji s komplementarnim industrijama.  XXI. kongres u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) održao se 28. i 29. studenoga 2018. godine kako bi ponudio svojevrsnu retrospektivu turističke godine.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature