E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena retrospektivna izložba Vladimira Becića
6.12.2018. - Retrospektivna izložba Vladimira Becića s oko 150 djela istaknutog hrvatskog slikara otvorena je u četvrtak, 6. prosinca 2018. godine, u Galeriji Klovićevi dvori 34 godine nakon njegove posljednje velike izložbe. 


FOTO: ARHIVA GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Državni tajnik Krešimir Partl, izaslanik premijera Vlade Andreja Plenkovića, ocijenio je kako je izložba hvalevrijedan doprinos novim iščitavanjima njegova stvaralaštva. Istaknuo je kako je “Becić svojim djelom utisnuo dubok pečat u hrvatski kulturni identitet, a svojim ga je djelovanjem i sam bitno oblikovao; hrvatsku likovnu umjetnost svoga vremena izdigao je do europskih vrhunaca i učinio je dijelom zajedničke europske baštine.”

Nadodao je i kako je “neraskidivo uronjen u hrvatsku kulturnu scenu, Vladimir Becić bio i kozmopolit, a njegovi su život i djelo nesvakidašnje dionice unutar domaće povijesti umjetnosti, koje daleko nadrastaju granice nacionalne umjetnosti.”

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske  Renata Margaretić Urlić uputila je čestitke autorima na sjajnom izložbenom projektu, načinu i strasti kojom su istraživali radove.


FOTO: ARHIVA GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Autori izložbene koncepcije su Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis.

"Radeći na ovoj izložbi bio je užitak ulaziti u Becićevu, fascinantnu , gotovo filmsku biografiju", rekao je Maković, izdvojivši razdoblje iz njegova života u kojemu je tijekom Prvog svjetskog rata radio kao fotoreporter za pariški časopis "L'Ilustration, istodobno skrbivši o obitelji i slikavši bez prekida. Kustosica Iva Sudec Andreis istaknula je kako Galerija Klović predstavlja jedan izvanredan slikarski opus s vremenskim odmakom od sto deset godina, kad nastaju njegovi prvi značajni radovi te trideset i četiri od posljednje njegove velike izložbe u Zagrebu.

Djela za izložbu su posuđena iz pedesetak muzejskih, galerijskih i drugih institucija te od privatnih vlasnika, a mnoga od njih tek su nedavno pronađena i sada se izlažu prvi put.

Slikarev opus predstavljen je kronološki, od akademskih godina iz Muenchenu, preko ratnih godina do kraja četrdesetih. Uz mrtvu prirodu, portrete i aktove okupljene u tematske blokove, izložba donosi i dokumentarni materijal, fotografije, osobne predmete. Retrospektiva Vladimira Becića će biti otvorena do 10. ožujka. (MK/Hina)


FOTO: ARHIVA GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI


FOTO: ARHIVA GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature