E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture u povodu smrti glazbenog pedagoga i glazbenika Prerada Detičeka
10.12.2018. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti Prerada Detičeka, glazbenog pedagoga i uvaženog kornista, solista, komornog i orkestralnog glazbenika.   

"Profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i dekan, kasnije professor emeritus, bio je ključna figura u stvaranju novih generacija hrvatskih kornista. Njegovi pedagoški uspjesi i nagrade njegovih učenika uvrstili su ga u skupinu istaknutih hrvatskih glazbenika čije su znanje i umjetnička karijera snažno utjecali na promjenu odnosa prema instrumentu koji je zauvijek ostao njegov zaštitni znak. Kao prvi diplomant roga u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, misiju je nastavio utemeljenjem studija toga glazbala, posebno u kontekstu njegove solističke afirmacije i time otvorio put svojim mladim nasljednicima, jednako koncertantima, kao i pedagozima.

Vrstan solist i virtuoz, Prerad Detiček neumorno je poticao suvremene hrvatske skladatelje na stvaranje nove kornističke literature, koncertantne, komorne i solističke, zahvaljujući čemu je danas sačuvan niz reprezentativnih opusa posvećenih ovome glazbeniku koji ih je praizveo i kasnije objavio na diskografskim izdanjima. Predsjednik i počasni član Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, dobitnik uglednih nacionalnih i međunarodnih priznanja, nositelj „Nagrade Vladimir Nazor“ za životno djelo, Prerad Detiček svojim je pionirskim umjetničkim djelovanjem i „utjecajem na stvaralaštvo hrvatske glazbe za rog“ dao nemjerljiv prilog hrvatskoj glazbenoj kulturi ovoga i prošlog stojeća."

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature