E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine
12.12.2018. - Oznaka europske baštine (European heritage label) je inicijativa Europske komisije koja se dodjeljuje lokacijama koje se nalaze u EU-u, a koje imaju ključnu ulogu u europskoj povijesti i kulturi te u europskim integracijama. 
    

 

Cilj Oznake europske baštine jačanje je osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i kulturne baštine; poštivanje nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanje uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

Oznaka se dodjeljuje bienalno od 2013. godine u okviru programa EU Kreativna Europa, a prvi je put pokrenuta 2006. godine u obliku međuvladine inicijative koja je uključivala 18 zemalja EU-a. Tijekom proteklih šest godina, Oznaka europske baštine dodijeljena je trideset i devet lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. Republika Hrvatska prvi je put participirala 2015. godine kada je Oznaka dodijeljena, za sada jedinom hrvatskom nositelju, Muzeju krapinskih neandertalaca i nalazištu Hušnjakovo.

Oznaka se dodjeljuje transnacionalnim i nacionalnim tematskim lokacijama koje mogu biti spomenici, prirodna, podvodna, arheološka, industrijska ili urbana mjesta; kulturni krajolici, memorijalna mjesta, kulturna dobra i predmeti, nematerijalna baština povezana s nekim mjestom.
 
Proces odabira lokacija odvija se u dva kruga:
  • Prvi krug odvija se na nacionalnoj razini, svaka država članica imenuje po dva lokaliteta po godini prijave. Prijave prema EACEA-i šalje nacionalni koordinator.
  • Drugi krug odvija se na europskoj razini – europski odbor neovisnih stručnjaka predlaže Europskoj komisiji lokacije, koje se službeno imenuje za dodjelu Oznake, no odabire se najviše jedna lokacija po državi članici.
Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su: simbolična europska vrijednost lokacije, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije lokacije i kvaliteta plana rada.
     
Ovim putem vas obavještavamo da su prijave Europskoj komisiji za predlagatelje otvorene do 1. ožujka 2019. godine te vas pozivamo da prijave dostavite do 31. siječnja 2019. godine na e-mail: ehl@min-kulture.hr i putem pošte na adresu: Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, Zagreb.
     
Nakon zaprimanja prijedloga, Ministarstvo kulture će provesti proces evaluacije te dostaviti dvije odabrane prijave Europskoj komisiji u predviđenom roku.
     
Odabranim lokalitetima ovog poziva na europskoj razini Oznaka europske baštine svečano će biti dodijeljena na proljeće 2020. godine.
     
Sve potrebne informacije, smjernice i prijavnice možete pronaći na stranici https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/heritage-label/apply_en, a za eventualne dodatne informacije kontaktirajte nacionalnog koordinatora na e-mail: ehl@min-kulture.hr i tel: 01 4866523.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature