E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena Retrospektivna izložba Jechezkiela Davida Kirszenbauma
13.12.2018. - Retrospektivna izložba Jechezkiela Davida Kirszenbauma otvorena je u srijedu, 12. prosinca 2018. godine sa šezdesetak djela, ulja na platnu, akvarela i crteža u zagrebačkom Muzeju Mimara čime je po prvi puta hrvatskoj publici predstavljen rad toga istaknutog poljskog umjetnika.    


FOTO: Goran Vranić 

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu naglasivši kako je Jechezkiel David Kirszenbaum u punom smislu riječi osobnost europske kulture. Također, istaknula je izložbu kao poseban privilegij uvida u dio golemog umjetničkog opusa toga slikara, kojeg je ostvario za vrijeme svog kratkog i bremenitog života, a koji je velikim dijelom uništen.

Kao dodatnu vrijednost ministrica je istaknula kako „izložba predstavlja svojevrsnu uvertiru u Kirszenbaumovu europsku turneju, koja će zasigurno pridonijeti slikarevoj reafirmaciji i revalorizaciji njegove pozicije u okrilju europske povijesti umjetnosti“. Nadodala je i kako Muzej Mimara ovim kulturnim događajem na znakovit način zaokružuje svoje sudjelovanje u obilježavanju Europske godine kulturne baštine. 

Izložena su djela pristigla u Zagreb iz nekoliko privatnih zbirki iz svijeta, dok su za potpunu prezentaciju umjetnikovog života i rada poslužili dokumentarni materijali, pisma, novinski isječci.


FOTO: Goran Vranić 

Po riječima ravnateljice "Mimare" Lade Ratković Bukovčan, Kirszenbaum je sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je počeo u Rusiji, proširio se Poljskom, a pripadnici su joj bili slikari poput Marca Chagalla i El Lissitzkyija.

Jechezkiel David Kirszenbaum (Staszów,1900 - Pariz, 1954) studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Izlaže u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. ga zatvaraju u koncentracijske logore na jugu Francuske. Kroz ratne godine izgubio je obitelj u logorima, a njegova djela koja su bila pohranjena u pariškom studiju su uništena. Nakon rata osim u Parizu, stvara i u Brazilu i Maroku. Njegova zagrebačka izložba bit će otvorena do 3. veljače 2019. godine. (MK/Hina)


FOTO: Goran Vranić 


FOTO: Goran Vranić 


FOTO: Goran Vranić 


FOTO: Goran Vranić Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature