E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske iz Republike Srbije
14.12.2018. - U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu (PZZSK), u četvrtak, 13. prosinca 2018. godine završen je dvodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, pod supredsjedanjem Branke Šulc i Asje Drača Muntean, u nazočnosti veleposlanika u Republici Srbiji Gorana Bakote i opunomoćenog ministra Ivana Sabolića.
 


Tijekom susreta raspravljena je daljnja dinamika za preostali povrat pokretnih kulturnih dobara, dopuna Protokola o povratu kulturnih dobara s konačnim pokazateljima o preostalom povratu, dinamika radova na obnovi Riznica u manastiru Krka i SPC u Šibeniku, projektu nastavka obnove Eparhijskog dvora u Pakracu te mogućnost deponiranja pokretnih kulturnih dobara u novouređenom prostoru Parohijskog doma SPC-a u Vukovaru. Prezentirana je i razina dovršenosti restauracije koja se obavlja najvećim dijelom u radionicama Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, kao i u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu te međudržavnim prijavama Hrvatske i Srbije za restauraciju ikona u okviru programa prekogranične suradnje EU-a.

Veleposlanik Bakota izrazio je priznanje dosadašnjem aktivnom radu Povjerenstava čiji su rezultati najvidljiviji u okviru preostalih otvorenih poglavlja između dviju država i za koje se očekuje i skoro zatvaranje.Verificiran je te potpisan i Zapisnik sa sastanka Povjerenstava održanog od 3. - 7. srpnja 2018. godine u Hrvatskoj, a Povjerenstva su u radionicama PZZSK pregledale stanje materijala za povrat i razini dovršenosti preostalih cjelina, uglavnom ikona, čija je priprema za povrat u tijeku.

Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara RH sa stručnom i tehničkom službom Hrvatskog restauratorskog zavoda i Galerije Klovićevi dvori te suradnicima iz PZZSK transportiralo je i predalo 181 ikonu u SPC Sv. Nikole u Vukovaru, SPC Sv. Georgija u Boboti i novoobnovljeni depo Eparhijskog dvora u Pakracu. Održan je kratki sastanak s episkopom Osječko-poljske i baranjske eparhije Heruvimom uz obilazak novouređenog prostora budućega Kulturnog centra, depoa i knjižnice u Vukovaru. Primopredaja 11 ikona iz Riznice SPC-a u Dubrovniku bit će obavljena narednih dana.

Od 2001. do 2018. godine iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku vraćeno je ukupno 29.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive, dok se preostale veće cjeline za povrat odnose na riznice manastira Krka i Šibenika.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature