E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan bilateralni susret ministara kulture Hrvatske i Srbije
28.1.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s ministrom kulture Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem prilikom njegova boravka u Zagrebu i sudjelovanja na Svetosavskoj akademiji na poziv Srpskog narodnog vijeća.   

Bilateralni susret dvoje ministara održan je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine, a razgovaralo se o suradnji na području kulture između dviju zemalja. 
U srpskoj delegaciji uz ministra Vukosavljevića sudjelovala je veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, glavni tajnik u Ministarstvu Igor Jovičić, pomoćnica ministra Danijela Vanušić i šef Kabineta Branislav Maričić.
 
Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek sastanku su prisustvovali pomoćnici ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i Davor Trupković, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Iva Mostarčić i viša stručna savjetnica Edita Guberina.
 Tema sastanka uz kulturnu suradnju između Republike Hrvatske i Republike Srbije bila je i povrat kulturnih dobara u RH. Ministri su se suglasili kako je dugogodišnji proces povrata kulturnih dobara pri samom kraju. Iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku od 2001. do 2018. godine vraćeno je ukupno 29.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive, dok se preostale veće cjeline za povrat odnose na riznice manastira Krka i Šibenika.
 
Prilikom susreta raspravljalo se i o hrvatsko-srpskom Međuvladinom mješovitom odboru za manjine čija će se 8. sjednica održati u veljači u Zagrebu.


 
Ministri su pohvalili dobru suradnju u okviru Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe gdje se naglasak stavlja na suradnju vezanu za jačanje kulture za održivi razvoj, važnost muzeja u društvu, njihovu ulogu u zaštiti i promociji kulturnog blaga o kojem skrbe kao i u njihovu ulogu promoviranja kulturne raznolikosti i raznolikosti društva. Sljedeći sastanak Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe održat će se u Sofiji u travnju 2019. godine.
 
Spomenuta je i dobra suradnja u okviru inicijative Kina+16. U okviru platforme Kina+16 stručnjaci iz područja kulturnih i kreativnih industrija sudjeluju na mnogim sastancima, forumima i stručnim boravcima koji se organiziraju u Kini i zemljama koje su članice inicijative
 
Na sastanku je dvoje ministara istaknulo dobru suradnju i razmjenu gostovanja kazališta, kao i književno-kulturne veze i razmjene pisaca koje imaju za cilj razvijanje kulturnih i književnih odnosa između Hrvatske i Srbije te senzibilizaciju javnosti za književna i kulturna pitanja u regiji. Razgovaralo se i o izradi Programa kulturne suradnje na temelju potpisanog bilateralnog Ugovora te o suradnji i mogućoj razmjeni odabranih izložbi suvremene umjetnosti.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature