E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Šezdeseti jubilarni put dodijeljene Nagrade „Vladimir Nazor“
19.6.2019. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek dodijelila je u utorak, 18. lipnja 2019. godine, Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj šezdeseti jubilarni put, u neprekinutu nizu od 1959. godine.
 

Foto: Marija Gašparović

Uručivši nagrade ministrica kulture je istaknula kako je ovo prilika da se prisjetimo vrhunskih dometa i bogatstva hrvatske kulture i umjetnosti.

„Od svojega utemeljenja Nagrada „Vladimir Nazor“ predstavlja posebno priznanje zaslužnim hrvatskim autorima, istodobno svjesnima vlastite pripadnosti kao i neupitne pripadnosti europskim i svjetskim kulturnim krugovima“, rekla je ministrica. „Hrvatska je kultura oduvijek bila najbolji način potvrđivanja nacionalnoga identiteta u međunarodnome okruženju“, rekla je ministrica i dodala kako je bogatstvo kulturnih događanja i sve veća međunarodna prepoznatljivost hrvatske kulture potvrda iznimnoga talenta hrvatskih umjetnika.


Foto: Marija Gašparović

Predsjednik Odbora Nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić naglasio je kako su dobitnici obilježili vrijeme u kojem djeluju te tako obogaćuju hrvatsku kulturu.


Foto: Marija Gašparović
 
Nagrade za životno djelo za glazbu dobila je Dunja Vejzović, za kazališnu umjetnost Marija Sekelez, za književnost Danijel Dragojević, za likovne i primijenjene umjetnosti Nevenka Arbanas, za filmsku umjetnost Rade Šerbedžija i za arhitekturu i urbanizam Branko Silađin.
 
U kategoriji godišnjih Nagrada „Vladimir Nazor“ dobitnici su za glazbu Dalibor Bukvić  za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl, za kazališnu umjetnost Krešimir Dolenčić za režiju opere Čarobna frula, W. A. Mozarta u HNK-u u Zagrebu, za književnost Ludwig Bauer za roman Muškarac u žutom kaputu, za likovne i primijenjene umjetnosti Matko Mijić za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji, za filmsku Nebojša Slijepčević za dokumentarni filmu Srbenka i za arhitekturu i urbanizam Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Dva arhitekta – arhitektonski studio, za zgradu Vinarije u Kutjevu.


Foto: Marija Gašparović

U ime laureata zahvalila se dobitnica Dunja Vejzović, istaknuvši kako Nagradu „Vladimir Nazor“ ne dobiva samo za rad na pozornici, nego i za ukazivanje na društvenu odgovornost onih koji se bave kulturom.
 
Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu.

>>> Fotogalerija


Foto: Marija Gašparović


Foto: Marija Gašparović


Foto: Marija Gašparović


Foto: Marija Gašparović


Foto: Marija Gašparović

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature