E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije
4.7.2019. - Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije otvorena je u srijedu, 3. srpnja 2019. godine u Galeriji Klovićevi dvori.
 

foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Kao izaslanik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pomoćnik ministrice Davor Trupković prisustvovao je otvorenju izložbe koju je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a kojoj su nazočili i načelnik općine Tomislavgrada Ivan Vukadin te umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec.

Autor izložbe o. Zvonko Martić izrazio je zadovoljstvo što se pomiču određene granice na području međureligijskog dijaloga, ali i na području istraživanja, prikupljanja i čuvanja tradicijske kulture te istaknuo kako je izložba zasnovana na preliminarnoj listi koju je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.Pomoćnik ministrice Trupković istaknuo je prepoznatljivost nematerijalne kulturne baštine u turističkoj promidžbi ne samo jednog naroda i njegova identiteta, nego i u cijelome svijetu.

Građa za zagrebačku izložbu dio je etnografske zbirke samostana i duhovnog centra „Karmel Svetog Ilije“ na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, u kojem se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.


foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

Izložba je multimedijalna, a prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i videozapise. Autor fotografija je Jasmin Fazlagić dok su videomaterijale pripremili Vidoslav Vido Bagur i Jasmin Fazlagić.

Izložba je pripremljena u povodu nadolazeće Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i bit će otvorena do 21. srpnja kada ta manifestacija službeno i počinje.

>>> Informacije o izložbifoto HINA/ Daniel KASAP/ dkas


 foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature