E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana Globalna konferencija za slobodu medija u Londonu
11.7.2019. - Državni tajnik Krešimir Partl u pratnji  načelnice Samostalnog sektora za medije Ministarstva kulture Nives Zvonarić prisustvovao je prvoj Globalnoj konferenciji za slobodu medija u Londonu 10. i 11. srpnja 2019. godine.
„Sloboda govora je temeljno pravo i osnovni preduvjet za razvoj i napredak društva”, istaknuo je državni tajnik Partl na konferenciji koju su organizirali britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt i kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

Globalna konferencija za slobodu medija dio je međunarodne kampanje čiji su ciljevi promicati slobodu medija, poboljšati sigurnost novinara i medijskih djelatnika te im omogućiti neometan rad, smanjiti napade na novinare te olakšati ograničenja države vezano za slobodu medija i izražavanja.

Održano je niz panela o slobodi medija, izgradnji povjerenja u medije, zaštiti novinara te održivosti i razvoju medija. Među ostalima, na plenarnoj sjednici govorili su ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt, posebna izaslanica Ministarstva vanjskih poslova za slobodu medija Amal Clooney,  glavna direktorica UNESCO-a Audry Aouzlay i glavni direktor BBC-a Tony Hall.

Usvojen je tekst globalne obveze vezano za slobodu medija te je najavljeno osnivanje Globalnog fonda za zaštitu slobode medija u okviru Ujedinjenih naroda, koji će pružati potporu novinarima, pokrivati sudske troškove, osnovati i širiti mrežu podrške kako novinarima, tako i vladama da razviju nacionalne akcijske planove za slobodu medija.

Također je najavljeno osnivanje nezavisne skupine pravnih eksperata koja će davati preporuke vladama koje žele ojačati pravne mehanizme u zaštiti slobode medija. Zaključeno je da će se konferencija održavati svake godine kako bi se usporedili rezultati i nastavilo s kontinuiranim zalaganjem država za slobodu medija.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature