E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC

godišnje izvješce
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održana 53. Međunarodna smotra folklora Zagreb
20.7.2019. - Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo u prigodi svečane priredbe 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb koja se održala u petak, 19. srpnja 2019. godine uputila je čestitku svim hrvatskim sudionicima i inozemnim gostima u ime Ministarstva kulture i u osobno ime. 
 

FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb
 
Podsjetila je kako je prošlo pet godina otkako je Smotra proglašena festivalom nacionalnoga statusa, čime se prema njenim riječima „narodnom stvaralaštvu i narodnoj umjetnosti po prvi put odalo tako visoko priznanje“.
 
Istaknula je kako zahvaljujući scenskim i koncertnim prikazima brojnih skupina, na Smotri svake godine „svjedočimo koliko amaterska društva, u suradnji sa strukom, doprinose očuvanju i njegovanju pučkoga naslijeđa“. Naglasila je važnost nacionalne baštine i njezine promocije te prijenosa tradicijskih znanja i vještina na nove naraštaje, a kao primjer navela je udivljenje međunarodne zajednice čiji vrhunac predstavlja UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na koji je uvršteno čak 17 hrvatskih fenomena.


 FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb

Kao posebitost ove Smotre, pomoćnica je istaknula i okupljanje velike međunarodne folklorne obitelji koja svih festivalskih dana okružuje istinskim dijalogom kultura te dodala kako Smotra povezuje tradicije različitih naroda i kultura kao važne točke u oblikovanju njihovih nacionalnih identiteta.


FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb
 
Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Odlukom Ministarstva   kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine proglašena je festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.
 
Na 53. Međunarodnoj smotri folklora Zagreb sudjeluje ukupno šezdeset skupina/ansambala ili pojedinaca – 39 iz Republike Hrvatske, 5 hrvatskih folklornih skupina iz drugih zemalja te 16 inozemnih folklornih ansambala i umjetnika. Tijekom pet festivalskih dana nastupit će više od tisuću izvođača iz Republike Hrvatske i devetnaest zemalja svijeta.


FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb


FOTO: Međunarodna smotra folklora Zagreb


 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature