E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Nagrada "Ivo Horvat" Ljerki Regula Bevilacqua za životno djelo
21.5.2009. - Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uručio je dr. sc. Ljerki Regula Bevilacqua nagradu za životno djelo "Ivo Horvat", te istoimenu godišnju nagradu dr. sc. Ivanu Šugaru.

Ljerka Regula Bevilacqua čitav je radni vijek stvarala djela koja doprinose cjelokupnoj prirodnoj baštini Hrvatske, a svoje znanje i ljubav prema prirodi nesebično je prenosila na mlade naraštaje, stoji u obrazloženju. Karijeru je provela u Botaničkom vrtu PMF-a, gdje je niz godina bila ravnateljicom, a uz stručni rad, predavala je hortikulturu te se bavila znanstvenim istraživanjima diljem Hrvatske.Objavila je 200-ak znanstvenih, stručnih i popularnih radova te doprinijela očuvanju botaničkih vrtova i prirode u Zagrebu, na Lokrumu, u Kaštel Lukšiću i drugdje.

Djelo "Hrvatski biljni imenoslov" Ivana Šugara, koji se posvetio istraživanju flore i vegetacije u Hrvatskoj, kapitalno je djelo hrvatske fitonomije, i s 1200 stranica predstavlja dosad najiscrpniji popis hrvatskih biljnih imena, ističe se u obrazloženju. Posebna vrijednost knjige je u tome što se uz svaki naziv navode izvori u kojima je zabilježen, te podaci o zdravstvenom i prehrambenom aspektu pojedine biljke, dodaje se.Ove godine zaprimljen je veliki broj kvalitetnih kandidatura te Odbor za dodjelu nagrade, koja se ove godine dodjeljuje četvrti put, nije imao lagani zadatak, rekao je ministar Biškupić.Podsjetio je da je u protekloj godini Ministarstvo kulture napravilo značajne iskorake na području zaštite prirode, donesena je nova Strategija zaštite biološke krajobrazne raznolikosti, a prilikom nedavnog posjeta Hrvatskoj, delegacija Europske komisije vrlo je pozitivno ocijenila zaštitu prirode u Hrvatskoj, osobito pohvalivši napredak u uspostavi ekološke mreže NATURA 2000.

Izvijestio je i o nastavku u proglašenju novih zaštićenih područja, primjerice proglašenja trajne zaštite regionalnog parka Mura-Drava koji u suradnji s Mađarskom treba postati novi rezervat biosfere.Nagrada se dodjeljuje u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana biološke raznolikosti, a nosi ime uglednog botaničara i sveučilišnog profesora botanike Ive Horvata. (Hina)

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi
 
 
Croatian literature


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a